Bergen op Zoom

LL, PvdA waarschuwen Bergs college voor meer horeca: ‘Dit is funest’

Wethouder Jeroen de Lange.

Han Verbeem Han Verbeem

Stevige kritiek op wethouder Jeroen de Lange, woensdagavond in de Bergse raadscommissie. Met name Lijst Linssen en PvdA namen de lokale bewindsman onder vuur over het binnenstadsbeleid. Onderzoeksbureau Van Spronsen & Partners had eerder voor de raad uitgezocht dat méér horeca in de binnenstad onwenselijk en zelfs schadelijk is voor de lokale economie. En tóch werkt De Lange mee aan uitbreidingsplannen. “We móeten iets doen”, verzucht hij. “Stilstand is achteruitgang.”

Kwart leegstand dreigt

Raadslid en binnenstadskenner Maarten van ‘t Hof -in 2016 heeft hij het binnenstadsdebat aangezwengeld in de raad- schetst een donker scenario: een kwart permanente leegstand. “Grote detailhandelsbedrijven en kledingzaken komen niet meer terug naar het Bergse centrum. Die tijd is voorbij”, zo stelt hij. Hij is het er roerend mee eens dat een nieuwe aanpak nodig is en wil daarom zo snel mogelijk een ‘voeten op de tafel-overleg’ tussen de raad en de wethouder. Van ‘t Hof ziet ook kansen voor nieuwe bedrijvigheid door de commerciële en educatieve ontwikkelingen bij theater De Maagd.

Al lang genoeg gepraat

Peter van den Ouden (GroenLinks) vindt dat er al lang genoeg gesoebat is over de aanpak van leegstand in de Bergse binnenstad. “We hebben al zóveel sessies gehad in het Binnenstadslab”, merkt hij op. Wat voegt een extra overleg dan nog toe?

Kerngebied

Sander Siebelink van Lijst Linssen wil vooral duidelijkheid van het college. De raad heeft zich tégen extra horeca uitgesproken, en daar heeft de wethouder zich aan te houden. “Meer horeca is funest, zowel voor de bestaande bedrijven als de nieuwkomers.” Zowel Siebelink als Joey van Aken (PvdA) pleiten al langer voor een compact kerngebied met minder winkels en meer woningen. Alleen daarmee kan de leegstand structureel aangepakt worden, stellen ze.

Stille verkoop

Van Aken merkt op dat bovendien een aantal horecabedrijven in de ‘stille verkoop’ staat, waarbij ondernemers het niet aan de grote klok hangen, en dat geeft een vertekend beeld van het totale horeca-aanbod. De Jonge beaamt dat hij inderdaad hierin geen volledig inzicht  heeft – zo heeft hij de PvdA geantwoord op eerder gestelde schriftelijke vragen.

Pannekoekenhuis of restaurant?

Jim Bernaards (VVD) vraagt zich af welke verzoeken voor horecavestiging bij het college op tafel liggen. En wat verstaat het college onder kleinschalige horeca? “Gaat het om een pannenkoekenhuis of om een restaurant?” Daar laat De Lange zich echter niet over uit. Wel benadrukt hij dat op dit moment alleen horecaondernemers belangstelling hebben om de lege panden in te vullen. “Maar de huidige regels van de gemeente staan dat niet toe. Ondernemers hebben niet de kans om in de binnenstad te kunnen ondernemen. Dat moet veranderen.”

  • Recentelijk heeft de wethouder met ZuidWest tv een rondgang door het Bergse stadscentrum gemaakt – een bezoek waarnaar hij tijdens de commissie ook heeft verwezen. De reportage is hier terug te zien.