Bergen op Zoom

Lokaal Realisme: hoe combineert Bergen op Zoom asielzoekerscentrum met bestaande taken?

Foto: Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De partij Lokaal Realisme vraagt zich af of Bergen op Zoom de opvang van 250 tot 300 asielzoekers wel aankan. Het college van burgemeester en wethouders maakte vorige week bekend dat ze een plek zoekt voor een asielzoekerscentrum. Ze wil niet wachten tot een nieuwe wet de opvang gaat verplichten, omdat ze nu meer zelf kan bepalen. Lokaal Realisme wil weten hoe de gemeente een asielzoekerscentrum denkt te combineren met andere uitdagingen, zoals de woningnood en toenemende criminaliteit.

De gemeente Bergen op Zoom wil zelf de regie houden als het gaat om de opvang van asielzoekers. Het rijk is een wet aan het maken om gemeenten volgend jaar te verplichten opvang te regelen, de spreidingswet. Daar wil Bergen op Zoom niet op wachten. Daarom zoekt ze nu al naar een plek voor een asielzoekerscentrum met zo’n 300 bedden. En de gemeente wil tot 2040 ook zo’n 7.000 nieuwe woningen bouwen. Lokaal Realisme waardeert dat de gemeente allebei wil regelen, maar weet niet of dat haalbaar is.

Het moet goed gebeuren, in ieders belang

Lokaal Realisme wil weten hoe de gemeente alles wil doen. En daar lijken burgemeester en wethouders nog niet duidelijk in te zijn. “Waar u naar onze mening niet nadrukkelijk op ingaat zijn de gevolgen voor onze gemeente van de komst van een asielzoekerscentrum bovenop alle andere maatschappelijke opgaven waar we voor staan,” schrijft raadslid Julien Voets aan de gemeente. “Met de komst van een asielzoekerscentrum zal daarmee de zoveelste maatschappelijke opgave op ons bordje komen te liggen.”

Voets somt enkele uitdagingen op, waarover hij zich zorgen maakt: zorg voor verslaafde daklozen, woningnood, huisvesting van arbeidsmigranten en statushouders, toenemende criminaliteit. “Kortom: Lokaal Realisme maakt zich zorgen over de weerbaarheid van onze gemeente en vraagt zich hardop af hoe we dit allemaal nog goed kunnen bolwerken,” schrijft hij. “Want als we maatschappelijke opgaven op ons nemen, dan willen we wel dat dit goed gebeurd. Dit is namelijk in iedereens belang.”

Gemeente moet uitleggen hoe ze alles wil combineren

Het college van burgemeester en wethouders heeft geen toestemming nodig van de gemeenteraad, omdat het om een tijdelijke oplossing gaat. Maar het plan wordt wel besproken in de gemeenteraadsvergadering van eind maart. Voets wil al van tevoren informatie hebben, zodat hij zich goed kan voorbereiden op dat debat. “Juist als het college de knoop wil doorhakken voor een asielzoekerscentrum moet het, wat Lokaal Realisme betreft, ook kunnen uitleggen hoe het dat in combinatie met alle andere maatschappelijke opgaven denkt te gaan doen.”

Voets wil daarom vooraf al weten welke stappen de gemeente precies wil maken tot 1 januari volgend jaar. En ook of Bergen op Zoom de capaciteit heeft om asielzoekers te begeleiden, terwijl ook alle andere maatschappelijke taken door moeten gaan.

Inwoners actief betrekken als locaties bekend zijn

Tenslotte is er natuurlijk ook nog de manier van communiceren. De gemeenteraad van Bergen op Zoom was zeer verrast over de komst van een asielzoekerscentrum. Lokaal Realisme wil voorkomen dat ook omwonenden straks worden overvallen door het nieuws. “Op welke wijze gaat u inwoners actief betrekken bij dit onderwerp zodra de locaties bekend worden gemaakt?”, wil Voets weten van burgemeester en wethouders.

Lees ook: College wil azc met 300 bedden in Bergen op Zoom: locatie nog te bepalen Lees ook: Nieuwsanalyse – Wat Bergen níet heeft geleerd van 21 oktober 2015