Ossendrecht

‘Maak je borst maar nat’ is een gebruiks­aan­wijzing van een kankerpatiënt

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Christel De Buyser uit Ossendrecht heeft een gebruiksaanwijzing geschreven: een boek over hoe je kunt omgaan met iemand die kanker heeft. ‘Maak je borst maar nat’ gaat over haar ervaringen met borstkanker en de reacties van mensen op haar ziekte. De Buyser heeft het eerste exemplaar van haar boek vrijdagmiddag uitgereikt aan wethouder Lars van der Beek.

In 2013 verandert het leven van Christel De Buyser op slag. Ze hoort dat ze borstkanker heeft en dat er een grote kans is dat ze er binnen een jaar aan zal overlijden. “Eerst dachten ze aan één tumor. Uiteindelijk waren dat er drie met de nodige uitzaaiingen. En werd er ook gezegd dat ik meer kans had om dood te gaan dan te overleven binnen het jaar,” vertelt ze onder haar veranda in Ossendrecht. Maar haar verhaal is dan nog lang niet afgelopen.

Het is ingewikkeld om uit te leggen wat je voelt, wat je meemaakt

Alles wat ze meemaakt rond haar borstkanker schrijft ze op. En dat staat nu in het boek ‘Maak je borst maar nat – de gebruiksaanwijzing van een kankerpatiënt’. “Ik heb alles opgeschreven in boekjes en blaadjes en daar een geheel van gemaakt. En ik heb ook alles laten fotograferen. Ik had dus alles opgeschreven, in principe, voor degenen die overbleven,” vertelt De Buyser. “Tot iemand mijn script begon te lezen. En die zei ‘Dit is gewoon echt een boek’.”

De Buyser laat haar aantekeningen aan meerdere mensen lezen. “Die hadden zoiets van ‘Ja, je moet dit uitgeven, want zo wordt het begrijpbaar voor zowel patiënten als mantelzorgers’. Want het is ingewikkeld om uit te leggen wat je voelt, wat je meemaakt,” vertelt de schrijfster. “Maar ook diegene die naast je staan. Die staan eigenlijk naast het vuur, maar komen ze dichterbij, verbranden ze hun vingers.”

Vooral niet met je eigen ziektes komen leuren

Het boek is niet alleen een herkenning voor andere kankerpatiënten. Het is ook echt een handleiding voor de mensen daar omheen. “Op het moment dat iemand ziek is, moet je vooral niet met je eigen ziektes komen leuren. Dus niet van ‘mijn moeder is ook gestorven aan borstkanker’, of vragen ‘heb je je testament al gemaakt?’ Dat hebben ze bij mij ook gevraagd,” geeft De Buyser als voorbeeld.

“Het is vooral belangrijk om positief te blijven, maar wel realistisch positief. Niet van ‘alles komt goed’. Het is anders. Je wordt ziek., je hebt de behandelingen en de nevenwerkingen. En dat laatste, ja dat dat blijft,” vult De Buyser aan. Sinds haar diagnose richt ze zich op haar passie voor schilderen. Ze is ook art coach voor blinden en slechtzienden. De cover van ‘Maak je borst maar nat’ is dan ook een zelfgemaakt schilderij. Een vrouwfiguur met grote zonnehoed in vrolijke penseelstreken en heldere kleuren.

Je kunt ‘Maak je borst maar nat’ bestellen op de eigen website van Christel De Buyser of bij uitgeverij Boekscout. Maar ook de plaatselijke boekhandel kan het boek voor je bestellen. ‘Maak je borst maar nat’ kost 21 euro 99.