Bergen op Zoom

Maatschappelijke organisaties luiden noodklok over bezuinigingen: ‘Het is half één’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

WijZijn luidt samen met acht partners de noodklok. Door bezuinigingen op de sociale basis vanuit de gemeente Bergen op Zoom, zouden mensen in de knel komen. Hierdoor kunnen complexe en schrijnende situaties ontstaan, menen de partijen. Ze schreven gezamenlijk een brandbrief aan de gemeenteraad van Bergen op Zoom, de adviesraad Sociaal Domein en het college van burgemeester en wethouders.

“Waar we eind 2023 een wachttijd hadden van drie maanden, zitten we nu op een wachttijd van zes maanden”, vertelt de bezorgde WijZijn-bestuurder Ad van Rijen. Doordat de gemeente Bergen op Zoom bezuinigt op de sociale basis, komt de organisatie in de knel. Er is bijvoorbeeld geen indexering over de loonkosten van 2023 en 2024, terwijl er wel een CAO-stijging van vijftien procent is. Zo is het aantal werknemers gedaald van 45 naar 30. En dat zorgt voor problemen. “Het is door deze bezuinigingen geen vijf voor twaalf meer, maar half één”, zegt Van Rijen.

We moeten kiezen wie we helpen en wie moet wachten. Maar eigenlijk kunnen ál deze mensen niet wachten.

De problemen uiten zich vooral in het toenemende aantal hulpvragen, en het krimpende aantal mensen dat kan werken. “We moeten momenteel met minder mensen hetzelfde of zelfs meer werk doen dan voorheen”, vertelt Angela Musters van Inwonersondersteuning Bergen op Zoom. “We doen ons best om alle urgente gevallen te helpen, maar zelfs dat is lastig. Het is tegenwoordig zo dat we moeten kiezen welk verhaal het ‘ergste’ is. En dat we moeten kiezen wie we helpen en wie moet wachten. Maar eigenlijk kunnen ál deze mensen niet wachten.”

Om te laten zien hoe lastig het is om deze keuzes te maken, worden er anonieme maar waargebeurde verhalen gedeeld. Bijvoorbeeld over een moeder van twee kinderen die een problematische relatie heeft met de vader van haar kinderen, en wil scheiden. Maar het vinden van een geschikte woning is moeilijk en daardoor lopen de spanningen thuis op. Of het verhaal van iemand met hoge schulden en die door de bomen het bos niet meer ziet. Of een mevrouw die mishandeld wordt door haar man. “Hoe kan je hier nou uit kiezen?”

Steeds minder jongerenwerkers

Een ander gevolg van de bezuinigingen is het afnemende aantal jongerenwerkers. Het doel van een jongerenwerker is een luisterend oor bieden aan jongeren die hun verhaal niet kwijt kunnen bij hun familie of school. “We proberen deze jongeren advies te geven en te behoeden voor de fouten die wij vroeger hebben gemaakt”, vertelt jongerenwerker Mounir el Addouti. “Ik had dat luisterend oor niet toen ik jong was. Daardoor heb ik fouten gemaakt, waar ik ook voor heb geboet. Ik wil voorkomen dat andere jongeren ditzelfde meemaken.”

Voor sommigen kan een uur wachten te lang zijn.

Waar er eerst zeven jongerenwerkers waren in de gemeente Bergen op Zoom, zijn er nu nog maar drie. Daarvan is één jongerenwerker er specifiek voor meisjes/jonge vrouwen. “Hierdoor moet ik soms een uur wachten totdat een jongerenwerker mij kan helpen”, vertelt de 21-jarige Amin. “Ik ken ze al goed, dus ik vind dat niet zo erg. Maar voor sommigen kan dat uur te lang zijn. En als je nieuw bent kan zo’n wachttijd afschrikken.”

Tussen wal en schip

Corné Moelker is ervaringsdeskundige als het gaat om verslaving. “Negen jaar geleden heb ik kanker gehad. Door alles wat er toen speelde was ik vergeten de administratie in te vullen voor een uitkering. Ik moest mijn huis verkopen en kwam tussen wal en schip terecht. Ik raakte verslaafd, en kwam uiteindelijk als dakloze terug in de maatschappij”, vertelt hij open. “Het lukte me niet om zelfstandig dingen te regelen. Zoom In is mij toen gaan helpen.”

Omdat Corné niet alleen hulp wilde krijgen, maar ook graag iets terug wilde doen, is hij vrijwilligerswerk gaan doen bij het doe-centrum. “Daar heb ik mijn netwerk gevonden en mijn leven weer opgepakt. Via WijZijn ben ik de opleiding ervaringsdeskundige gaan volgen, en ik doe dit werk nu ook voor WijZijn.” Hij deelt dit verhaal omdat hij wil voorkomen dat meer mensen net zoals hij tussen wal en schip raken. “En dat gaat wel gebeuren als de gemeente zo blijft bezuinigen.”

De brandbrief is verstuurd en ondertekend door WijZijn, HuisartsenGroep Eendracht, Huisartsen Coöperatie West-Brabant, Stadlander, TWB, SVW, GGZ WNB, NMO en MEE West-Brabant. Daarnaast hebben ook meerdere bewonersplatformen en andere partners de brief ondertekend. De partijen hopen hiermee toch een extra financiële bijdrage te krijgen om zo de inwoners van te gemeente beter te (blijven) helpen.