Halsteren

Mantelzorgmagazine uitgereikt tijdens gastles Steenspil

Foto: Roland Pijnen

Redactie Redactie

Maureen Jacobs, mantelzorg adviseur bij Wij Zijn Traverse Groep, onthulde maandag een magazine over jonge mantelzorgers. Dat deed ze tijdens een gastles voor scholieren van de Steenspil. “Het is belangrijk dat jongeren weten wat het inhoudt en wat de impact ervan is om jonge mantelzorger te zijn”, aldus Jacobs.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen (tekst)

Tijdens de gastles voor leerlingen van het Steenspil te Halsteren waren er filmpjes te zien, konden zij deelnemen aan een quiz en maakten ze er een woordweb. Leerling Rosita Hendrickx vond het een leerzame les. Eerst wist ze niet wat jonge mantelzorger zijn inhield. Na de gastles had ze daar een beter beeld van. Ze vroeg zichzelf af hoe het zou zitten met de volgende generatie als zij al niet wist wat voor impact het heeft.

“Aan het einde van de les konden de leerlingen ons tips en tops geven en mogelijk zelfs een cijfer voor hoe zij de les hebben ervaren. Het maakte nogal wat los, door de interactie met de leerlingen konden zij hun verhalen bij ons kwijt,” aldus Jacobs.

Jonge mantelzorgers

1 op de 5 jongeren is jonge mantelzorger. Dat komt neer op zo’n 65 leerlingen van de Steenspil. Een jonge mantelzorger is iemand die niet ouder dan 23 jaar is en die voor iemand zorgt die dichtbij diegene staat. Meestal is het een bloedverwant, maar in theorie kan het ook je buurman zijn. “Jonge mantelzorger zijn is intensief en je kiest er zelf niet voor. Door het verlenen van zorg komt school vaak op de tweede plaats en heeft het gevolgen op je sociale leven.”