Lepelstraat

Mattijs (16) heeft dwerggroei en wil dolgraag zijn trekkerrijbewijs halen: ‘Dit is echt mijn droom’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De 16-jarige Mattijs Luijks uit Lepelstraat heeft van jongs af aan al een doel voor ogen: hij wil graag trekker rijden. Normaal gesproken geen probleem, maar omdat Mattijs dwerggroei heeft is het verwezenlijken van zijn droom een stuk lastiger. Samen met de mensen van Rijschool TLON Wim Luijten wordt hier een oplossing voor bedacht.

Als kind heeft Mattijs al interesse in tractoren. Hij mag dan ook vaak op schoot een stukje meerijden in de trekker van zijn buurman. Nu heeft hij een bijbaan bij zijn buurman. “Ik help met kluiten rapen en rijd af en toe een stukje mee op de trekker.”

Mattijs nam plaats in onze trekker en zag dat het een lastig verhaal werd door zijn lengte.

Als familie en vrienden Mattijs attenderen op de open dag voor de toen nieuwe trekker van de rijschool, twijfelt hij geen moment. Samen met zijn vader gaat hij langs. Tijdens het bezoek aan de rijschool, komt hij in gesprek met Beau Luijten. Hij vertelt dat hij graag zijn trekkerrijbewijs wil halen. “Mattijs nam plaats in onze trekker en zag dat het een lastig verhaal werd vanwege zijn lengte”, legt ze uit. Gezamenlijk zijn ze in gesprek gegaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

We waren van best wel wat factoren afhankelijk.

Na veel overleg is er een oplossing: een aangepaste trekker. Mattijs, die zelf een technische opleiding volgt, heeft meegedacht over deze aanpassingen.  “De rempedalen worden verhoogd net als het gaspedaal, daarnaast komt er een voetenbankje in, zodat mijn voeten kunnen rusten, en er is nog een rug kussen”, legt hij uit. Voor het lessen bouwt Mattijs de trekker zelf om. Op deze manier is de trekker wél toegankelijk voor hem.

Enkel het aanpassen van de trekker is niet genoeg. De bestuurder in opleiding moet aan meer eisen voldoen. “Naast dat de trekker is aangepast, moest Mattijs ook een rijtest doen om te kijken of hij bijvoorbeeld genoeg kracht in zijn benen heeft. Ook moest hij theorie-examen halen”, legt Beau uit. Dit was even spannend voor beide partijen. “We waren van best wel wat factoren afhankelijk. Als één van de drie dingen afviel, dan lukte het niet.”

Het is mooi dat wij een steentje kunnen bijdragen aan zijn droom.

Uiteindelijk is alles gelukt en voldoen Mattijs én de rijschool aan alle eisen van het CBR. “Het is echt een droom die uitkomt voor mij”, zegt hij. “Ik vind het gaaf dat dit hier mogelijk is.” En Beau is ook blij voor Mattijs. “Het is mooi dat wij een steentje kunnen bijdragen aan zijn droom.”

Geslaagd

Dinsdag 9 januari heeft Mattijs zijn examen afgelegd. Beau Luijten laat weten dat hij geslaagd is voor zijn trekkerrijbewijs.

Mattijs Luiks samen met Beau Luijten.
Lees ook: Beau Luijten (25) neemt plaats naast slechtste chauffeurs van Nederland: ‘Wordt steeds gekker’