Roosendaal

Meer bevoegdheden voor politie Roosendaal na geweldsexplosie: extra controles en preventief fouilleren

Foto: Christian Traets Fotografie.

Han Verbeem Han Verbeem

Burgemeester Han van Midden laat na de recente opeenvolging van geweldsincidenten het toezicht in en rond de stad stevig verscherpen. Zo krijgt de politie de bevoegdheid om voorbijgangers preventief te fouilleren en worden drones ingezet om de omgeving te controleren. Daarmee moet onder meer voorkomen worden dat wapens de stad inkomen en mogelijk slachtoffers vallen.

Voor de Roosendaalse burgemeester is de maat is écht vol, na de reeks schietincidenten van afgelopen tijd. Op zijn verzoek kwam de ‘lokale driehoek’ daarom bijeen voor spoedoverleg. De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente hebben vervolgens vastgesteld dat maatregelen dringend nodig zijn voor de korte en lange termijn. Daarvoor maken de drie organisaties een grondige analyse van de geweldsincidenten en de mogelijke onderlinge relaties. “Met een goede analyse en onderzoek kunnen we alle belangrijke informatie op elkaar te leggen”, laat Van Midden namens de driehoek in een persverklaring weten.

Kentekenherkenning en drones

Volgens politieteamchef Lisette van Os volgen binnenkort al de extra controles bij de toegangswegen van Roosendaal. Daarmee laat de politie zien dat het menes is. “Niet alleen aan de inwoners maar vooral aan degenen die met slechte bedoelingen naar Roosendaal komen. De veiligheidsrisicogebieden helpen ons daarbij. En we gaan slim te werk door bijvoorbeeld ook kentekenherkenning en drones in te zetten.”

Controles

Met controles op toegangswegen hoopt de politie de wapens te kunnen onderscheppen die naar en van Roosendaal komen. Ook is de kans groot dat de burgemeester een aantal gebieden zal aanwijzen als veiligheidsrisicogebied. “De politie mag dan preventief fouilleren en vervoermiddelen en bagage doorzoeken op de aanwezigheid van wapens. Dat gaat gebeuren op verschillende dagen en tijdstippen, die uiteraard niet van tevoren bekend gemaakt worden.”

Verdwaalde kogels

De geweldsexplosie baart de driehoek grote zorgen en burgemeester Van Midden wil voorkomen dat er straks onschuldige slachtoffers vallen. “Daarnaast moeten Roosendalers zich geen zorgen hoeven maken over verdwaalde kogels van criminelen.”

Ook pleit de burgemeester voor extra geld van de Rijksoverheid om de regio West-Brabant veiliger te maken. “De landelijke politiek stelde pas geleden vast dat er te veel aandacht naar de Randstad gaat en er te weinig aandacht is voor de regio’s in Nederland. Dat zie je dus ook terug bij de verdeling van de sterkte van de politie”, aldus Van Midden. De gemeente Roosendaal investeert, met cofinanciering door het Rijk, de komende jaren miljoenen euro’s in preventieve maatregelen om de wijken en dorpen leefbaarder en veiliger te maken – zo merkt hij op.

Lees ook: Burgemeester wil slagkracht van politie en justitie na vierde schietpartij dit jaar Lees ook: Schietpartij in Roosendaal, één gewonde Lees ook: Gewonde man schietincident in Roosendaal is aangehouden