Bergen op Zoom

Meer dan veertig werken te zien op Mariatentoonstelling, in aanloop naar Maria Ommegang

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Sinds 30 mei is de Mariatentoonstelling in de St.-Gertudiskerk in Bergen op Zoom te bewonderen. Er zijn meer dan veertig Maria’s, in alle soorten en maten, uitvoeringen en uit alle windstreken (binnen- en buitenland) te zien. De tentoonstelling hoort bij de Maria Ommegang, die op 25 juni plaatsvindt. Het thema dit jaar is ‘Jij doet er toe’.

Het is het pronkstuk van de Mariatentoonstelling: het indrukwekkende beeld van Onze-Lieve-Vrouw uit Merksem. “We hebben het geluk dat dit processiebeeld een keer tentoongesteld wordt in onze kerk”, vertelt pastoor Paul Verbeek. “Er hangt een hele grote krans aan die onze parochie in beheer krijgt.” Bijzonder aan het beeld zijn de kronen die het draagt. “Mensen hebben hun sieraden namelijk aan deze kroonjuwelen geschonken.”

De edelsmid die de juwelen heeft gemaakt, is dezelfde als die de kronen heeft ontworpen en gemaakt voor het genadebeeld van de kathedraal van Antwerpen. “Heel bijzonder dus. Ik ben er erg trots op dat we dit beeld in bruikleen hebben.” Naast het indrukwekkende beeld, weet de pastoor ook te vertellen over de connectie tussen Merksem en Bergen op Zoom. “Merksem was ooit ook een Markizaat. Het wapen van Merksem is zelfs gekoppeld aan dat van Bergen op Zoom.

Schilderwerken

Ook twee schilderijen van Kees Warmoeskerken zijn op de tentoonstelling te zien. “Hier worden momenteel ook kussens van gemaakt”, vervolgt Verbeek. Het kleurrijke schilderij waarop een dame en haar baby te zien zijn beeldt ‘De vrucht van uw schoot’ uit. “Dat vind ik zelf ontzettend mooi. Veel eenvoud, maar tegelijkertijd ook tederheid.” Het andere schilderij, genaamd ‘Wees Gegroet’, is Maria die kijkt naar de engel Gabriël. “Je ziet daar echt een liefdegloed vanaf komen.”

Een ander uniek project dat is te bezichtigen zijn een roze en een wit Mariabeeldje. “Gebaseerd op Mariansoepjes.” De beeldjes kunnen gekocht worden. “Het is de bedoeling dat de eigenaar het beeldje vervolgens met een gouden stift versiert en weer terug inlevert.” Alle versierde beeldjes worden dan in verschillende kerken tentoongesteld. “En volgend jaar komt er dan een reünie en dan krijgen de kunstenaars het beeldje mee naar huis.”

De tentoonstelling is op dinsdag tot en met zaterdag te zien van 10 uur ‘s ochtends tot half 5 ‘s middags, en op zondag van een 1 uur ‘s middags tot half 5 ‘s middags.