Roosendaal

Meer ruimte voor groen en regenwater op Borchwerf in Roosendaal

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Als de Bosstraat, Hoge Bergen en de Braak in maart weer open gaan voor verkeer, zullen gebruikers er weinig van merken; Maar bij het opnieuw aanleggen van de weg is de aannemer duurzaam te werk gegaan. In opdracht van de gemeente Roosendaal wordt er gebruik gemaakt van grond- en brandstoffen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Ook is er meer ruimte voor groen en regenwater.

In november vorig jaar begonnen de werkzaamheden op industrieterrein Borchwerf, waarbij de verharding wordt vervangen op een duurzame manier. Duurzaamheid en klimaatadaptatie waren tijdens de voorbereidingen belangrijke onderwerpen die mee zijn genomen in de opdrachtverstrekking, zegt wethouder Klaar Koenraad. “We hebben in de aanbesteding niet alleen gekeken naar de laagste prijs maar ook veel duurzaamheidseisen toegevoegd. Dat ging bijvoorbeeld over het waterafvoer en gebruik van duurzame materialen.“

Gerecycled materiaal

Zo wordt bij de asfaltproductie gebruikgemaakt van Groen Gas en rijden vrachtauto’s en andere machines op HVO100-brandstof. Beiden zorgen voor veel minder CO2-uitstoot tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. “Het ziet eruit als een gewone weg maar het bijzondere is ook dat de bovenste asfaltlaag grotendeels uit gerecycled materiaal bestaat”, zegt projectleider Frans Oostinga terwijl hij over de verse laag asfalt loopt. “Dit is gunstig voor de CO2-uitstoot, want bij de productie van cement komt veel CO2 vrij.”

Om droogte maar ook wateroverlast te voorkomen zijn ook de nodige maatregelen getroffen. Het regenwater wordt opgevangen in infiltratiezones die het regenwater langzaam in de bodem laten lopen. Deze zones worden gemaakt van het residu uit de verbranding van ingezameld restafval. Zo wordt afval weer een bouwstof.

Wadi’s

Ook worden er zogenaamde wadi’s aangelegd, waarin het regenwater zich kan verzamelen en langzaam de bodem in kan zakken. De duurzame insteek van dit project moet zorgen voor minder milieubelasting, minder plassen op de weg en minder hitte in de zomer dankzij bomen die beschermd worden.

Lees ook: Duurzame primeur voor de gemeente Roosendaal en BAM Infra Lees ook: Roosendaalse kadewanden minder grijs door groene ‘ladekasten’