Rijsbergen

Meezingers en onbekende jazz-parels bij terrasconcert JazzO’leans en Nicole Willemsen

JazzO'leans uit Etten-Leur bij hun repetitiecafé in Rijsbergen (foto: JazzO'leans)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het terras van ‘t Boomke belooft zondagmiddag 13 augustus één van de gezelligste plekken van Rijsbergen te worden. Vooral als je houdt van oude stijl jazz-muziek. Want het orkest JazzO’leans uit Etten-Leur geeft z’n jaarlijkse gratis terrasconcert. En als extra traktatie is zangeres Nicole Willemsen ook van de partij. Bijna drie uur lang komt er een sliert aan nummers voorbij; van bekende oude jazz-hits die veel mensen nog meezingen, tot onbekende nummers die wel een groter publiek verdienen.

“We geven ieder jaar een gratis concert bij ‘t Boomke, omdat we daar mogen repeteren. En het terras zit meestal aardig vol, zeker als het lekker weer is,” legt Berry Rijnen uit. Hij speelt de cornet en zingt af en toe ook. “Maar dat is meer, omdat niemand anders dat zag zitten,” lacht hij. Samen met zeven andere mannen vormt hij jazzorkest JazzO’leans. In Rijsbergen vult de vaste gast-zangeres Nicole Willemsen de band aan tot negen.

Onbekende nummers die je toch meteen meezingt

De muzikanten nemen je met hun muziek terug de tijd in. Naar de tijd van de traditionele New Orleans jazz. “We spelen oude stijl jazz, klassieke jazz. En we hebben een heel uitgebreid repertoire. Want er zijn van 1920 tot na 1945 zó veel nummer gemaakt om uit te kiezen,” vertelt Rijnen verder. “We zoeken natuurlijk nummers uit die mensen makkelijk herkennen. Zoals ‘Heart of my heart’ en ‘When you’re smiling’. Maar ook aparte nummers die andere bands nooit spelen.”

Onbekende nummers spelen is een heel bewuste keuze van JazzO’leans, zegt Rijnen. “De meeste orkesten spelen alleen de bekendere nummers. Maar wij willen mensen ook kennis laten maken met andere liedjes die ze ook leuk kunnen vinden. We hebben bijvoorbeeld een nummer met daarin ‘I like bananas because they have no bones’. Als ze die zin twee keer hebben gehoord, zingt iedereen het mee.”

Bijna drie uur lang jazz-plezier op het terras

JazzO’leans pakt flink uit, want ze vullen de hele zondagmiddag. “We spelen drie sets van drie kwartier, met steeds een minuut of tien pauze ertussen. Dus alles bij elkaar bijna drie uur,” gaat Rijnen verder. En grinnikend voegt hij toe: “Dat is best pittig. Want ik speel zelf cornet en aan het eind van de middag is het dan wel op.”

Het terrasconcert op zondag 13 augustus is gratis te bezoeken. “Iedereen kan zó langskomen. Hoe meer hoe liever,” sluit Rijnen af. JazzO’leans treed op van 14.00 uur tot 17.00 uur. Bij goed weer is het concert uiteraard op het terras van ‘t Boomke aan de Ettenseweg 52 in Rijsbergen. Bij slecht weer verhuist het concert naar binnen.

Lees ook: Festival JazzBoZ wil broedplaats zijn voor jong muziektalent Lees ook: Jazz750 haalt top-muzikanten naar Roosendaal voor optredens en jazz-les aan jeugd