Halsteren

Meneer Frans pakt groots uit met hitserie Simsala Saartje

Redactie Redactie

Meneer Frans mag vanaf nu één dag in de week video’s onder werktijd maken. Dat is goed nieuws voor zijn razend populaire kinderserie: Simsala Saartje. Het geeft doorgroeimogelijkheden en zowel zijn kleuterklas, als Nederland kunnen blijven genieten van de afleveringen.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Tijdens de eerste lockdown moesten scholieren van de basisschool noodgedwongen online les volgen. Ook de leerlingen van meneer Frans, die lesgeeft op de Biezenhof.  “Ik zocht een andere manier om de kinderen bezig te houden.” Nu heel Nederland sinds december vorig jaar wéér in lockdown zit, gaat de docent een reeks nieuwe afleveringen maken van het kleuterprogramma.

Simsala Saartje

In de educatieve serie staat het varkentje Simsala Saartje centraal. Dit seizoen is er een andere handpop dan toen Frans begon met het opnemen van afleveringen. Volgens Frans is deze versie van Simsala Saartje professioneler en minstens zo leuk. Door het succes van de kinderserie mag Frans elke vrijdag werken aan afleveringen van Simsala Saartje. De andere vier werkdagen in de week staat hij voor de klas. “Ik ga mijn eigen kleutergroep nooit in de steek laten, dat ga ik absoluut niet doen”, vertelt hij vol liefde.

Bekendheid

Het programma verspreidde zich verder door heel Nederland. Dat kon Frans niet ontgaan. “De eerste pagina van mijn mailbox stond vol met allemaal berichten. Dat is echt bizar!” De berichten gingen voornamelijk over opdrachten die ingezonden mochten worden. In Frans z’n studio hangt een postvakje met daarin tekeningen. Zijn filmpjes op Youtube worden duizenden keren bekeken.

Lowys Porquin

Frans was niet van plan het geen wat hij had opgebouwd te laten liggen. “Ik zag wat Saartje met de kinderen deed.” Frans is gaan praten met Lowys Porquinstichting over een samenwerking. De scholenstichting reageerde enthousiast en zag dat zitten. Scholen die onder de Lowys Porquinstichting vallen kunnen de afleveringen gratis bekijken. Ook voor scholen die niet onder de Lowys Porquinstichting vallen zijn de afleveringen beschikbaar. Zodra de desbetreffende school een abonnement neemt, kunnen de leerlingen wekelijks een nieuwe aflevering kijken.

Frans maakte samen met zijn broer die videomaker is een professionaliseringsslag.  “Simsala Saartje gaat veel meer naar buiten. Saartje gaat bij de tandarts langs, ze gaat samen met mij een kijkje nemen in een politiecel en de handpop komt bij kinderen langs.” De opnames zijn dus niet alleen in de studio. “Het wordt alleen maar leuker”, zegt Frans.