Roosendaal

Menigte voor net geopende Kledingbank: ‘Helaas veel behoefte aan’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Net als in Oudenbosch, kunnen Roosendalers met een kleine portemonnee sinds donderdag terecht bij De Kledingbank. “We zijn net open, maar er heeft zich al een enthousiaste menigte voor de deur opgesteld. Helaas is er dus veel behoefte aan,” aldus wethouder Klaar Koenraad.

In Roosendaal leeft één op de negen kinderen onder de armoedegrens. Het initiatief moet daarom bijdragen aan de bestaanszekerheid van deze gezinnen. Jan van Loenhout, teamleider van De Kringloper, verwacht maandelijks ruim tweehonderd klanten.

Met een kledingpas kunnen zij acht kledingstukken per maand uitzoeken. Zo kunnen klanten kiezen uit twee broeken of rokken, één paar schoenen, een jas, drie accessoires, vier truien, bloezen, shirts of jurken en twee stuks woontextiel. “Er is van alles wat”, aldus Van Loenhout.

Warm onthaal

Waar de Red Cross Shop van het Rode Kruis of de ReShare Store van het Leger des Heils met hun kleding geld ophaalt voor hun werkzaamheden, is de kleding bij De Kledingbank gratis. Bij kringloopwarenhuis Simple op de Borchwerf verkopen ze overigens wel kleding. Wethouder Koenraad: “Met het geld dat daar verdiend wordt, kunnen concepten als De Kledingbank draaiende worden gehouden door vrijwilligers.”

De Kledingbank in de voormalige Pius-X school draagt bij aan het ‘warm onthaal’ voor minder bedeelde Roosendalers. Ook de Voedselbank heeft er een uitgiftepunt. Bezoekers worden vaak doorgestuurd door stichting Leergeld of Vluchtelingenwerk. “Je kan hier zonder allerlei oordelen gaan winkelen,” aldus de wethouder. Van Loenhout vult aan: “Wij maken geen onderscheid.”

Herbruikbare kleding doneren

Overigens kun je bij De Kledingbank geen kleding doneren. Daarvoor moet je naar de kringloopwinkel in Roosendaal, Bergen op Zoom of Steenbergen. Van Loenhout: “Alle kleding is welkom, als het nog maar herbruikbaar is.”

Lees ook: Warm onthaal in voormalige Pius X school voor minder bedeelde Roosendalers