West-Brabant

Modelspoor geshowd in Etten-Leur en Zegge

Foto: Aad Meijer

Herbert Kats Herbert Kats

West-Brabantse liefhebbers van (model)spoor kunnen de komende weken hun hart ophalen.

In het weekeind van 14 en 15 oktober opent de Katholieke Scholengemeenschap (KSE) in Etten-Leur de deuren om de West-Brabantse Modelspoordagen te huisvesten. Op 4 november is Gemeenschapshuis De Nieuwenbergh in Zegge ingericht voor een grote modelspoorbeurs van Post B uit Roosendaal.

De expositie in de KSE is een initiatief van Modelspoor Baronie. “Die houden we elke twee jaar”, licht Hans Honcoop toe. In Etten-Leur showen zeven verenigingen hun collectie. De organisatie verwacht zeker 1200 bezoekers.

“Het is ook een heel leuke hobby”, verzekert Honcoop. Al erkent hij dat het knutselen aan de gebouwtjes de nodige tijd en inzet vergt. ”Veel wordt zelf gemaakt, maar daar moet je dan ook archieven voor raadplegen. Het is heel secuur werk. Met een huisje ben je al gauw een maand bezig.”

Zeventig standhouders

Ook De Nieuwenbergh verwacht veel aanloop, zegt beheerder Alexander Verwater. Op de beurs staan zo’n zeventig standhouders. De beide zalen in Zegge kunnen tegelijk zo’n 100 tot 150 mensen tegelijk herbergen.”Die komen niet alleen uit West-Brabant’’, weet de beheerder nu al. “Ook uit België bijvoorbeeld. Dat hoor je aan hun accent’’, lacht hij.

De Modelspoordagen in Etten-Leur zijn open van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang 3 euro, kinderen onder de 12 (onder begeleiding) gratis.

De beurs in Zegge is open van 10.00 tot 15.00 uur. Toegang 2 euro, kinderen onder de tien jaar gratis.

Lees ook: Baroniespoor met open dag op zoek naar jonge leden Lees ook: Roosendaalse Aad bouwt een miniwereldje in de binnentuin van zijn verzorgingstehuis