Moerstraten

Moerstraten wil geen drempels of wegversmalling maar een snelheidsmeterspaarpot

De snelheidsmeterspaarpot

© Provincie Noord-Brabant

Kitty Joachems Kitty Joachems

Regelmatig benaderen inwoners van Moerstraten het bewonersplatform omdat ze vinden dat er te hard gereden wordt in het dorp. Al vaker is gekeken naar mogelijke oplossingen. Maar Moerstraten is een agrarisch dorp waar veel landbouw- en vrachtverkeer doorheen rijdt. Daarom hebben wegversmallingen, drempels en andere verkeersremmende maatregelen niet het gewenste effect. “Maar na de positieve geluiden vanuit Nispen is Moerstraten wel gecharmeerd van de snelheidsmeterspaarpot”, aldus Marc van der Bol.

Van der Bol is algemeen bestuurslid van het Bewonersplatform Moerstraten. Vanuit die rol heeft hij al vaker contact gehad met de gemeente over de verkeersveiligheid in het dorp. Een goede oplossing was er eigenlijk niet echt. “Met wegversmallingen en drempels rem je wel auto’s af maar we moeten nou eenmaal ook bereikbaar blijven voor landbouw- en vrachtverkeer. Bovendien leveren die maatregelen ook weer nieuwe problemen op. Want als je drempels aanlegt op een weg waar landbouwverkeer overheen moet, werk je geluidsoverlast in de hand. Met zulke machines gaat het er niet zachtjes aan toe. En dan heb ik het niet over de snelheid”, legt Van der Bol uit.

De beste optie

Op het moment dat Van der Bol hoorde van de actie ‘Brabant gaat voor nul’ was hij enthousiast. “Een snelheidsmeterspaarpot is, zoals ik het nu bekijk, de beste optie voor het dorp”, zegt hij. Het enige nadeel van deze actie is volgens hem dat er op dit moment slechts één spaarpot beschikbaar is voor de gehele provincie. “Die rouleert door Brabant maar dan duurt het natuurlijk wel lang voordat je een keer aan de beurt bent.”

Op het moment dat hij bedacht dat het een goed plan zou zijn om deze spaarpot naar Moerstraten te halen hoorde hij dat de meter naar Nispen kwam. “Ze waren ons net voor.” Van der Bol volgde de ontwikkelingen met belangstelling. Toen hij positieve geluiden hoorde vanuit Nispen was hij helemaal overtuigd.

Inspraakbijeenkomst

Binnenkort pleit hij bij de gemeenteraad voor de aanschaf van een eigen snelheidsmeterspaarpot. “Er zijn genoeg plekken in de gemeente Roosendaal te bedenken waar deze goed dienst kan doen”, vindt Van der Bol. “Als automobilist word je je bewust van je snelheid. Want iedereen rijdt ongemerkt weleens te hard. En op het moment dat je je aan de snelheid houdt vul je de spaarpot. Zo belonen we goed gedrag. Dat voelt toch beter dan de frustratie die je voelt op het moment dat er een boete bij de post zit omdat je te hard hebt gereden.”

Hij hoort geruchten dat er achter de schermen door de Roosendaalse Lijst al gewerkt wordt aan de aanschaf van deze meter. “Ik draag mijn steentje graag bij om de gemeenteraad te overtuigen om hiermee in te stemmen. Daarom maak ik op 7 maart gebruik van de inspraakbijeenkomst.” Als de gemeenteraad positief besluit over de aanschaf van de spaarpot hoopt Van der Bol natuurlijk dat deze als eerste in Moerstraten komt te staan. De beste plek is volgens hem daar waar je Moerstraten binnenrijdt vanuit Steenbergen. “Daar zou hij mooi staan.”

Bevorderen verkeersveiligheid

Iedereen die zich daar dan aan de snelheid houdt, vult de spaarpot. Het leverde Nispen ruim 2500 euro op. Ook daarover heeft Van der Bol al nagedacht. “Wat de opbrengst ook is, we hebben in Moerstraten genoeg verenigingen die daarvoor in aanmerking kunnen komen. Denk aan KPJ of FC Moerstraten maar er zijn ook andere (sport)verenigingen die het goed kunnen gebruiken”, aldus Van der Bol. Mocht de meter tóch eerst naar een andere plek gaan dan kan Van der Bol daar ook nog wel mee leven. “Dan komt Moerstraten vanzelf aan de beurt. Het allerbelangrijkste is toch dat we samen de verkeersveiligheid bevorderen.”