Bergen op Zoom

MollerJuvenaat start volgend jaar met vrijeschoolonderwijs

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Vanaf volgend schooljaar start het MollerJuvenaat in Bergen op Zoom met het aanbieden van vrijeschoolonderwijs. Bij deze vorm van onderwijs is er naast aandacht voor het denkvermogen ook veel aandacht voor het gevoelsleven en wilskrachtig handelen. Met de nieuwe vrijeschoolafdeling gaat er een langgekoesterde wens van bestuur en ouders van Vrijeschool De Zeeridder in vervulling.

Vrijeschool De Zeeridder ging van start in augustus 2020. Op de vrije school staat het onderwijs in dienst van de persoonlijkheidsvorming van de kinderen, zowel individueel als in relatie tot de sociale gemeenschap, vertelde directeur Tamar Chavardès tijdens de opening. Wie een kijkje neemt in de klaslokalen ziet dat er veel gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen en kleuren.

Groeipijn

De vrije school in Bergen op Zoom bleek een schot in de roos te zijn. Waar de school in 2020 met 45 leerlingen in drie klassen van start gingen, waren dat er in 2022 al honderd. De harde groei ging niet helemaal zonder slag of stoot. De school barstte uit zijn voegen, waarop de gemeente besloot noodlokalen neer te zetten. Niet ideaal voor een school waarbij samenzijn en esthetiek een grote rol spelen.

Voortgezet onderwijs

Ondertussen zijn de huisvestingsproblemen grotendeels opgelost en zijn de noodlokalen verleden tijd. Wel ontstond in de tussentijd de wens om een eigen gebouw te hebben. Een eigen gebouw zou ervoor zorgen dat er genoeg ruimte is voor de groeiende en bloeiende school, maar zou ook kinderopvang en middelbare schoolklassen mogelijk maken.

Samenwerking

De huisvestingsproblemen werden binnen het bestaande gebouw opgelost en het nieuwe gebouw kwam er niet. De wens om uit te breiden met voortgezet onderwijs bleef wel. De eerste oriënterende gesprekken voor het oprichten van een klas zeven (vergelijkbaar met de eerste klas van het voortgezet onderwijs) waren in 2022 al gezet, vertelde de schooldirecteur.

In november dat jaar bleken de gesprekken zijn vruchten af te werpen. Toen werd bekend dat De Zeeridder (Abbo Vrijeschoolonderwijs) en MollerJuvenaat (OMO Scholengroep) samen gingen onderzoeken of ze een afdeling voor voortgezet onderwijs naar het model van vrijeschoolonderwijs konden oprichten. “Basisonderwijs vrijeschool De Zeeridder, dat onder het bestuur valt van Abbo, heeft vastgesteld dat er een aanhoudende belangstelling is van ouders en leerlingen voor voortgezet vrijeschoolonderwijs in de regio Bergen op Zoom. De dichtstbijzijnde voorzieningen voor voortgezet vrijeschoolonderwijs bevinden zich momenteel in Breda en Vlissingen. Aangezien een zelfstandige school voor voortgezet vrijeschoolonderwijs niet de voorkeur geniet, is gezocht naar samenwerking met het bestaande MollerJuvenaat”, brachten de partners toen naar buiten.

Klas 7 en 8

Het vrijeschoolonderwijs op het MollerJuvenaat lijkt er anno september 2023 echt te komen. Tijdens een informatieavond worden ouders bijgepraat. Gesteund door een initiatiefgroep van ouders, start er in 2024 op het MolleJuvenaat een afdeling met de eerste twee leerjaren in het voortgezet onderwijs, de klassen 7 en 8. In het vrijeschooljargon wordt dat ook wel de middenbouw genoemd.

Worden wie je bent

De vrijeschoolafdeling heeft grote meerwaarde voor de kinderen die doorstromen vanaf de vrije school. Maar ook kinderen die niet op de vrije school hebben gezeten zijn welkom op de vrijeschoolafdeling van het MollerJuvenaat. “Voor alle leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs is dit een kans om onderwijs te volgen naar ‘hoofd, hart en handen’. Onderwijs gericht op de brede ontwikkeling van alle leerlingen, onder het motto: ‘worden wie je bent’.”