Bergen op Zoom

Ouders en directie bezorgd om noodlokalen Vrijeschool de Zeeridder

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Donkere lokalen, een gevaarlijk steile trap en geen fatsoenlijke hallen. Zo zien de noodlokalen van Vrijeschool de Zeeridder in Bergen op Zoom eruit. Erg onveilig, vinden bezorgde ouders en het personeel. “De gemeente heeft ze in de zomervakantie heel snel geplaatst,” aldus basisschooldirectrice Tamar Chavardès. “Zij zijn wettelijk verplicht de huisvesting van een basisschool op zich te nemen.”

Volgens Chavardès heeft de gemeente niet gekeken naar de veiligheid. Zij willen vooral zoveel mogelijk kinderen kunnen plaatsen. “Wij hebben hier geen inzage in gehad.”

Snelst groeiende vrijeschool van Nederland

Door de vrije manier van lesgeven, is De Zeeridder een populaire school in de regio. De vraag naar een vrijeschool is groot. “We zijn de snelst groeiende vrijeschool van Nederland en hebben nu 130 leerlingen”, vertelt de directrice. “Dit aantal blijft groeien.”

Omdat het elk jaar passen en meten is hoe de kinderen worden verdeeld over de klassen, zijn er afgelopen zomervakantie noodlokalen geplaatst door de gemeente. Omwonenden waren hier niet blij mee.

“Bij het plaatsen van de lokalen is er vooral gelet op ruimte, in plaats van veiligheid”, legt Chavardès uit. De gemeente heeft de noodlokalen heel snel geplaatst, buiten de kennis van de school om. Erg raar, vindt de directrice. “De gemeentes in ons land zijn wettelijk verplicht de huisvesting van een basisschool op zich te nemen. Bij het plaatsen van de noodlokalen is hier duidelijk niet naar gekeken.”

Veiligheid voorop

Ook ouders zijn het er over eens dat de noodlokalen niet veilig zijn. Ze zijn donker en bij de brandtrap aan de achterzijde is geen verlichting. Daarnaast kan deze in de winter spekglad worden.

“Veiligheid van kinderen en leerkrachten komt nu in gevaar, terwijl school juist een veilige en rustige omgeving zonder zorgen zou moeten zijn”, vindt Tanja Zondervan, moeder van Délayla uit groep 5/6 en Domeníc uit groep 2/3.

“Daarnaast staat de school ook voor saamhorigheid en samenwerken en leren”,  vervolgt de bezorgde ouder. “Dit gaat niet als de kinderen verspreid zitten over twee gebouwen, waar het te onveilig en te druk is.” Alliantie 50PLUS en Groep Akkaya hebben inmiddels raadsvragen gesteld, naar aanleiding van bezorgde ouders.

Nieuwe locatie

Volgens de directrice zijn er genoeg oplossingen te bedenken. “De gemeente moet in onze vrijeschool geloven, want er is veel vraag naar.”

Daarom pleit De Zeeridder voor een eigen locatie, waar zij juridisch gezien eigenaar van is. Nu zit ze samen met een andere basisschool en instanties als de GGD in een gebouw, waar de Lowys Porquinstichting eigenaar van is. “Om elke spijker die wij in de muur willen slaan, moeten we toestemming vragen”, zucht Isolde Nieuwenhuize, moeder van kleuter Kjeld. “Dat is niet wat wij als school willen.”

Het oude Juvenaat-gebouw zou daarom een geschikte locatie zijn. Oud-wethouder Petra Koenders heeft hier zelfs onderzoek naar laten doen. Hieruit bleek dat deze locatie zeer geschikt is voor De Zeeridder. De ruimte zou zelfs uitgebreid kunnen worden naar een middelbare vrijeschool. Toch loopt de school tegen problemen aan. Het pand is namelijk eigendom van van Libréon (voorheen Stichting Katholiek Voortgezet Onderwijs Breda en omstreken). Dit kost de gemeente, die voorziet in huisvestingsgelden, al gauw twee miljoen euro.

Chavardès hoopt op medewerking vanuit de gemeente. “Ze hebben drie jaar geleden volmondig ja gezegd tegen deze school, met een nieuwe vorm van onderwijs. De huisvesting van een basisschool is de taak van de gemeente, dus wie A zegt moet ook B zeggen.”

Lees ook: Omwonenden niet blij met noodlokalen De Zeeridder in plantsoen: ‘Er is dáár al een school’