Bergen op Zoom

Muurschilderingen moeten beleving Bergse binnenstad verhogen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De entrees van de Bergse binnenstad moeten een betere uitstraling krijgen. Daarom heeft ondernemersvereniging Sterck in samenwerking met de gemeente het initiatief genomen om drie toegangswegen een make-over te geven. Deze week is begonnen met het straatje tussen het Mineurplein en de Moeregrebstraat/Beursplein. Kunstenaar Mart Franken brengt daar momenteel schilderingen aan die verwijzen naar de historie van de locatie.

Het leek er afgelopen jaren wel een openbaar urinoir, zegt Kees van Male over het straatje dat op steenworp afstand van het Markiezenhof ligt. Een deel van de mensen die het stadspaleis of andere mooie plekken in de stad bezoeken, parkeren hun auto op het Mineurplein en lopen langs deze route naar de stad. “Dat een entree dan zo gebruikt wordt is erg slecht. We hebben samen met de gemeente Bergen op Zoom het initiatief gestart om een kunstenaar het straatje op te laten fleuren”, zegt Van Male. Mart Franken werd aangewezen als kunstenaar die de opknapbeurt voor zijn rekening mag nemen. “Hij is een gerespecteerd kunstenaar en hij heeft samen met Tom van Eekelen ook het initiatief genomen om alle advertenties op de muren in ere te herstellen.”

Smederij

Met hulp van enkele cursisten is Franken deze week begonnen aan de opknapbeurt. De ene muur is geel geverfd en wordt voorzien van silhouetten die te maken hebben met de smid. “Wij willen dus de link leggen met de smederij die hier vroeger was”, zegt Franken terwijl hij naar een schildering van een paard wijst. “Hier komt straks nog een ijzer beugel op met een hoefijzer want op deze manier werden de paarden beslagen door de hoefsmid.”

De andere muur wordt eerst voorzien van een laag pleisterwerk, waardoor de kunstenaar een vlakke ondergrond krijgt om op te werken. Als het stucwerk gedroogd is, komt er een levensgroot schilderij op van een groep rennende paarden. “Het ritme van de beweging komt pas tot zijn recht als de ondergrond glad is”, legt Franken uit. Op de muur komt ook een qr-code, die mensen kunnen scannen met hun telefoon, om meer te  weten te komen over de geschiedenis van de plek.

Beleving

Voor de winkeliers in de stad is het te hopen dat de bezoekers even enthousiast als de paarden de stad binnen zullen rennen om te shoppen. “Het idee van de ondernemers is heel simpel. Wij hebben afgesproken dat we een stad van beleving worden. Dat betekent dat we ook beleving in de stad moeten gaan brengen. En op dit moment ontbreekt dat voor een groot deel.” Mart Franken twijfelt er niet aan dat dit project de beleving gaat verhogen. “Het is op dit moment een beetje een macaber tunneltje. Ik denk dat dit enorm gaat veranderen.”

De schilderingen in het tunneltje moeten eind deze maand af zijn. Het blijft daarna niet bij deze opknapbeurt. Ook in de Penstraat en in de Sint-Josephstraat komen muurschilderingen.

Lees ook: Sterck wil Bergen op Zoom weer op de kaart zetten Lees ook: Sterck pakt Bergse citymarketing verder op met eigen app Lees ook: Voorzitter Sterck is klaar met klagende ondernemers die zelf niets doen