Roosendaal

Muziek spelen op het water: na jaren toch Zwaaigatconcert van IQ Aarmoei-nieke

Concert van IQ Aarmoei-nieke in 2018 (foto: IQ Aarmoei-nieke)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

IQ Aarmoei-nieke gaat een concert geven óp het water van de Zwaaikom in Roosendaal, of zoals ze het zelf noemen, het Zwaaigat. De harmonie heeft de plannen al jaren, maar blauwalg en corona zaten in de weg. Bij het Zwaaigatconcert zitten de muzikanten op een drijvend podium, dus op het water. Het publiek kan op de kadetrappen zitten of in eigen, lage bootjes.

IQ Aarmoei-nieke geeft het gratis concert niet alleen: de harmonie heeft gasten uitgenodigd om ook op te treden. “Variatie is belangrijk om een spektakel als dit leuk en verrassend te houden voor het publiek. Dus eerdaags zullen we namen bekend kunnen maken van verschillende solisten, een deelnemend koor en éxtra muzikanten met wie we samen het publiek willen verrassen en vermaken,” laat IQ Aarmoei-nieke weten.

Huiswaarts met een goed gevoel

De harmonie heeft zelfs plannen om ook het publiek bij de voorstelling te betrekken. Maar daar zeggen de leden nog niet veel over, behalve de belofte dat het Zwaaigatconcert een spektakel wordt. “We gaan als IQ Aarmoei-nieke van Roosendaol er alles aan doen om ons publiek echt te verrassen en ze huiswaarts te sturen met een gevoel van ‘dat was een leutig feestje’.”

Het idee voor een concert op het water kwam van vier leden van IQ Aarmoei-nieke. “In 2018 hadden we het bijna voor elkaar, maar toen was er ineens blauwalg met gevaar voor ieders gezondheid in en rond het water en dus moesten we uitwijken naar het Suikerplein. Gelukkig pakte dat enorm goed uit en was er een enorme belangstelling, maar het plannetje was anders,” aldus IQ Aarmoei-nieke.

Het speciale Zwaaigatlied oefenen ze al jaren

De harmonie had zelfs een speciaal lied geschreven voor het Zwaaigatconcert. En de hoop dat het concert er ooit zou komen, was zó groot, dat ze het lied in ere hebben gehouden. “We zijn het speciaal geschreven Zwaaigatlied met onze achterban blijven oefenen ‘voor het moment dat’. In mei is er (meestal) nog geen blauwalg, inmiddels is het Coronavirus behoorlijk onder controle en ondanks dat we uit een enorm druk jubileumjaar komen staan al onze leden te popelen om in dat nieuwe Zwaaigat de sterren van de hemel te spelen,” aldus IQ Aarmoei-nieke.

Het is te hopen dat de leden van de harmonie geen last hebben van zeeziekte. Want ze komen op een ponton te zitten, een drijvend podium. De trappen op de oevers van de Draaikom kunnen dienen als tribune. En rond het ponton is ruimte voor bootjes. De kademuren achter het drijvende podium zijn bestemd voor de gastoptredens. “We werken aan verrassingen, aan spektakel en natuurlijk aan meezingers,” belooft IQ Aarmoei-nieke. “We willen middels dit concert ook graag aan de inwoners van Roosendaal en andere verenigingen laten zien wat er allemaal mogelijk is in de nieuwe wijk Stadsoevers rondom het Vlietpark.”

Ruimte voor publiek in lage bootjes

Het Draaigatconcert is op zaterdag 6 mei en de toegang is gratis. Je vindt de Zwaaikom aan de Noordlaan in Roosendaal. Als je met een bootje wilt komen, houdt er dan rekening mee dat de vaarhoogte maximaal 1,3 meter is. De harmonie zelf kan amper wachten tot het zo ver is: “We trappen af om 20.00 uur, en geloof ons, hier wil je bij zijn. We beloven een unieke ervaring!”

Lees ook: Zwaaigatconcert in Roosendaal verplaatst vanwege blauwalg Lees ook: Pastoor geeft jubilerende IQ Aarmoei-nieke Roosendaalse kunst cadeau Lees ook: Voor wie is de 50e Gouden Bolhoed? IQ Aarmoei-nieke onthult het maandagavond