Bergen op Zoom

Muziekexamens RSG ‘t Rijks zonder familie en vrienden: “Ze zijn er virtueel bij”

Maarten Elst Maarten Elst

Leerlingen van middelbare school RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom hebben woensdag en donderdag hun muziekexamen. Normaal gesproken zou hier een groot publiek bij zijn. Door corona ligt dat nu even anders. De middelbare school streamt de twee concerten via haar YouTube-kanaal.

Omdat vrienden en familie van de examenkandidaten het examen niet fysiek kunnen bijwonen door corona, heeft de school besloten een livestream uit te zenden.

Externe jury

De examenkandidaten worden niet alleen op hun favoriete muzikale onderdeel beoordeeld, ook op andere vlakken moeten ze excelleren. “De leerlingen hebben samen een concert moeten voorbereiden”, zegt Daniëlle Stienen, muzieklerares op RSG ’t Rijks. “De dingen die ze door de jaren heen hebben geleerd moeten ze dan laten zien aan een externe jury die ze dan beoordeeld.”

Live te volgen

Het eindconcert moet normaal gezien de kers op de taart zijn voor de laatstejaars. “Het examen is dit jaar extra bijzonder door de coronamaatregelen die gelden”, aldus Huub Elst, muziekleraar op RSG ’t Rijks. “Wat ook heel mooi is, is dat ze elkaar enorm helpen. Tijdens de repetities groeien ze hard. Woensdag- en donderdagavond mogen ze zich laten zien voor het virtuele publiek.”

De concerten zijn op woensdag (vmbo) en donderdag (havo/vwo) te volgen via het YouTube-kanaal van RSG ’t Rijks.