Halsteren

Na 24 jaar stopt Perry Schuurbiers met het ontwerpen van carnavalswagens

Na 24 jaar stopt Perry met het ontwerpen van carnavalswagens.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is het laatste jaar dat er carnavalswagens van Perry Schuurbiers door West-Brabant zullen rijden. De ontwerper heeft er besloten mee te stoppen. Na 58 carnavalswagens, waarvan er 24 voor ‘zijn’ Waterstraot waren, is het genoeg geweest. “Jouw hersenspinsels uitgewerkt over straat zien rijden, dat is een kippenvelmoment.”

Het bouwen en ontwerpen van wagens, is er bij Perry met de paplepel ingegoten. “Mijn vader is begonnen bij de Waterstraot. Hij ontwierp vroeger de wagens”, begint hij. Als klein mannetje liep hij al rond in de bouwloods van BC de Waterstraot.

Ook Perry bleek een creatief talent. In 1999, toen hij nog maar vijftien jaar was, begon hij met ontwerpen. En dat beviel goed. Ontwerp na ontwerp vloeide uit zijn vingers. Andere bouwclubs ontdekten het talent van Perry, en 24 jaar later heeft hij 58 wagens op zijn naam staan. “Ik heb wagens ontworpen voor clubs uit Bergen op Zoom tot aan Breda. Iedere dorp of stad in zijn eigen stijl.”

Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen de wagen ontwerpen.

Maar na al die jaren ontwerpen, besloot Perry ermee te stoppen. “Misschien niet voor altijd hoor, maar wel voor nu.” Hij heeft zijn eigen bedrijf, twee kinderen en een vrouw. “Ik wil daar meer tijd voor vrijmaken.” Want wagens ontwerpen, dat is meer werk dan het lijkt. “Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het ontwerpen. Het is ook het nadenken over de muziek, de kleding, het pinnetje ontwerpen, onze jaarlijkse truien ontwerpen. Je bent er constant mee bezig.”

Wanneer de wagen van dit seizoen nog niet eens af is, begint Perry alweer met het ontwerp van het jaar daarop. En dan bouwt hij ook nog mee bij de bouwclub. “Het is dus niet zo dat mijn inspiratie op is. Bij elkaar is alles gewoon erg veel.” Want over ontwerpen doet hij heel luchtig. “Dat is zo gebeurd. Ik kijk naar de stijl van een stad of dorp, en dan komt het vanzelf.”

Het is ons jubileumjaar, 44 jaar BC de Waterstraot. Daar pakken we voor uit.

Dit jaar heeft hij nog eens flink uitgepakt. De Waterstraot rijdt namelijk met niet één, maar twee wagens mee in de optocht van Bergen op Zoom. “d’Arrek van Reimerswale stamt nog uit het coronatijdperk. Die wilden we natuurlijk wel afmaken.” Maar de club wilde ook graag een nieuw ontwerp. “Het is ons jubileumjaar, 44 jaar BC de Waterstraot. Daar pakken we natuurlijk extra voor uit.” Twee wagens dus. “Ambitieus. Een dubbele uitdaging. Maar ook wel dubbel zoveel trots als beide wagens straks meerijden in de optocht.”

Eén van Perry’s laatste ontwerpen, afkomstig uit de coronaperiode: d’Arrek van Reimerswale.

Als Perry terugblikt op zijn 58 ontwerpen, dan blijft hij het bijzonder vinden hoe zoveel verschillende mensen zijn ideeën uit kunnen werken. “Het gaat om groepen super diverse mensen. Zij zijn toch maar samen bereid om jouw hersenspinsel op straat te krijgen. Daar kan ik echt kippenvel van krijgen.”

Ik blijf lekker doorbouwen bij de Waterstraot.

Het hoogtepunt uit zijn ‘carrière’ is het jaar dat de Waterstraot voor het eerst meereed in de A-categorie, de hoogste categorie, in de optocht van Bergen op Zoom. “Toen begonnen we onszelf te meten aan de grote, Bergse clubs.” Slechts één jaar later werd de club zelfs eerste. “Dat jaar ging de beker voor het eerst naar een club die niet uit Bergen op Zoom kwam! Echt heel bijzonder was dat.”

Verdwijnen uit het carnavalswereldje doet Perry overigens niet. “Ik blijf gewoon nog lekker doorbouwen bij de Waterstraot. Maar ontwerpen, dat zit er voorlopig gewoon even niet meer in.”

Lees ook: Al 44 jaar lief en leed bij BC De Waterstraot: ‘Voor mij is dit thuis’