Bergen op Zoom

Na vier maanden staat gevaarlijke Tough Trail-speeltuin nog steeds op Bergse Plaat

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

“Het is een bouwwerk”, klaagt buurtbewoner Boris Timmers over de Tough Trail-speeltuin op de Bergse Plaat. De bouw van deze eerste speeltuin van Nederland, geïnspireerd door de aantrekkingskracht van freerunning en outdoor workout, werd na tweeëneenhalve week al gestopt. Hij was te hoog en daarmee te gevaarlijk. In augustus zou het worden afgebroken, maar het klimrek staat er nog steeds.

De bewoner van de Kouwerve heeft vele malen contact gezocht met de gemeente over het ‘gevaarte’ in zijn straat. “Begin september zou de zaak in de gemeenteraad worden behandeld, maar daar heb ik nooit meer iets van gehoord.”

EHBO-kist

Ook buurtbewoonster Conny Korstanje nam, namens de Gemeente Belangen Werknemers Partij, contact op met de gemeente. In augustus vroeg ze al om meer opheldering over de gevaarlijke speeltuin.

“Buurtbewoners riepen dat ze alvast een EHBO-kist neer gingen zetten,” vertelde zij destijds aan ZuidWest Update. Ook klaagden zij over schending van hun privacy. “Kinderen konden zo slaapkamers inkijken.”

Hek verschoven

Daarom is er vier maanden geleden een hek om de Tough Trail-speeltuin geplaatst. Inmiddels is deze verschoven door nieuwsgierige buurtkinderen. “Ze proberen er toch op te komen. Je kunt er op wachten dat er een keer wat gebeurt. Ik zie het nog niet als een speeltuin: het is een bouwwerk!”

‘Past niet bij doelgroep’

In augustus waren er overigens al plannen om de Tough Trail te verhuizen en in de buurt van ’t Rijks te plaatsen. Gemeentewoordvoerder Edwin Stander laat weten dat de gemeente het toestel al weg had willen halen, “omdat het niet helemaal past bij de doelgroep aan kinderen in de wijk. Aan de Rijtuigweg willen we immers een ruimte inrichten waar dit soort sport- en speelelementen prima kunnen, omdat scholen in de buurt daar ook gebruik van willen maken.”

Omdat de gemeente nog met buurtbewoners in gesprek is over de invulling van de omgeving Rijtuigweg/Bolwerk, is het nog even afwachten wanneer de Tough Trail verplaatst wordt. Naar alle verwachting zal dit in december of januari zijn.

Boris hoopt dat ‘de ideale, actievolle uitdaging voor de 9+-doelgroep’ op de Bergse Plaat wordt vervangen voor een toegankelijke speeltuin. Voorheen konden zijn kleinkinderen namelijk spelen op de wip, schommel en glijbaan. “Maar dat feest is volledig over.”

Lees ook: Hoge speeltuin op Bergse Plaat verdwijnt al na één maand: ‘Kinderen keken zo slaapkamers in’