Huijbergen

Natte pakken en gezellige drukte: dit was het Huijbergs kampioenschap fierljeppen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Luid gejoel, geconcentreerde gezichten en natte pakken: in Huijbergen werd er zondagmiddag fanatiek gefierljept. De van origine Friese sport werd door de deelnemers in Huijbergen (bijna) professioneel nagedaan.

Tientallen mensen verzamelden zich zondagmiddag bij de kerk van Huijbergen. Op een afgezet feestterrein stond een dj booth, een mobiele bar, een feesttent en natuurlijk de fierljepbaan. “We hebben een paar jaar geleden hier op het terras bedacht om weer te gaan fierljeppen”, vertelt organisator Dion Leenaerts. Voorheen organiseerde de KPJ het fierljeppen namelijk.

Dit is goed voor de leefbaarheid van Huijbergen.

“Dit evenement wordt georganiseerd door vriendengroep D’n Bàààrg, omdat we graag iets wilden organiseren in Huijbergen”, vervolgt Dion. En dat kunnen de bewoners van het dorp kwel waarderen. “Het is toch leuk als je gewoon in je eigen dorp op stap kan”, vertelt een vrouw. “Zoiets is goed voor de leefbaarheid van Huijbergen”, vult een man haar aan.

De fierljepbaan is gebouwd op de wadi die middenin het dorp ligt. Achter de baan ligt een groot opblaasbaar kussen. “Het is dus de bedoeling dat de deelnemers met een aanloopje in de stok klimmen en dan proberen op het kussen te springen”, legt Dion uit. “Iedereen die dat haalt, gaat door naar de volgende ronde. En iedere ronde leggen we het kussen een stuk verder weg. Net zo lang tot er één iemand overblijft.” Het record van vorig jaar: een sprong van bijna acht meter!

Bart Nelen is de grote winnaar van vorig jaar. “Ik heb de eer dus hoog te houden dit jaar”, zegt hij. Maar omdat hij ook in de organisatie van het evenement zit, strijdt hij dit jaar niet mee voor de prijzen. “Alleen echt voor mijn eigen record.” Wat is zijn tactiek? “Proberen om tijdens de spring nog wat hoger in de paal te klimmen, dan kom je verder.” Het gaat dus niet alleen maar om de snelheid.

Winnaars

Ook Stijn van Gils, deelnemer van de jeugdcategorie, had als doel om zijn eer hoog te houden dit jaar. Vorig jaar had hij namelijk gewonnen. “Dit jaar weer!”, vertelt hij trots met een grote beker in zijn hand. Het was nog even spannend, omdat hij moest strijden tegen Levi van Kempen en Nick ‘t Lam. “Maar ik wist nog net iets verder te springen.” Levi werd tweede en Nick ging er met de derde prijs vandoor. Een echte tactiek hadden de drie finalisten niet. “Gewoon rennen, en zo ver mogelijk springen”, reageren ze alle drie.