West-Brabant

Nederlandse en Belgische boeren slaan handen ineen bij protesten op grensovergangen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Belgische boeren die protesteren op de grensovergangen op de A16 bij Hazeldonk en de A4 bij de afrit Zandvliet, worden ondersteund door Nederlandse collega’s. Al sinds de nacht van donderdag op vrijdag werden de twee snelwegen geblokkeerd. Dat duurde tot vrijdag halverwege de middag.

Brandjes, tientallen trekkers, spandoeken. De boeren laten flink van zich horen en zien op de grensovergangen. “We hebben onze Nederlandse collega’s bijeen geroepen om samen een front te vormen tegen alle nutteloze regels en onzin”, vertelt één van de demonstrerende boeren. “Dat zouden we met heel Europa moeten doen! Daarom deze samenwerking tussen verschillende landen.”

Volgens de man is de protestactie vooral voor de jeugd en de jonge boeren. “Acties als deze zijn nodig, ook al is er hinder. Als we het nu niet doen, dan blijft er geen boer meer over.”

Alles wordt boven onze kop beslist.

Twee andere agrariërs doen mee met het protest, om een statement te maken tegen de Belgische politiek. “We hebben het er helemaal mee gehad, we zijn al drie jaar aan het wachten op het nieuwe stikstofbeleid. Dat is er inmiddels, maar er is gewoon helemaal niet naar ons geluisterd”, zegt een man met bril. “De afgelopen jaren zijn we al vaker de straat opgegaan”, vult zijn compagnon aan. “Maar nooit is er naar ons geluisterd. Alles wordt boven onze kop beslist.”

“We hebben hier in België zulke goede landbouw”, gaat de man met de bril weer verder. “Net zoals in Nederland. Daar moet toch toekomst voor zijn. We staan hier vandaag te strijden om onze bedrijven te beschermen, en toch verder te kunnen boeren.”

Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt.

Een vrouwelijke collega uit Nederland geeft aan de problemen te herkennen. “Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt door de overheid”, zegt ze. “Maar we verdienen gewoon hetzelfde. We hopen dat we de overheid met acties als deze de ogen kunnen openen.” Volgens de boerin krijgen ze veel steun. “Iedereen die hier langs komt rijden, steken hun duim op en filmen ons. Dat is ook weer extra publiciteit hè.”

Als het aan de blonde dame ligt is de actie geslaagd. “Het staat hier flink vast, er is file. Dat is natuurlijk minder leuk voor de mensen die erin staan, maar we hopen hier wel mee te bereiken wat we willen bereiken. In Bergen op Zoom staat ook een mooi protest. Hopelijk wordt de overheid hierdoor wat coulanter, en gaan ze ons meer helpen.”

Lees ook: Grensovergangen op A16 en A4 afgesloten door boerenprotesten