Roosendaal

Niek van Eekelen (62) laat Roosendaalse molens al bijna veertig jaar draaien

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De wieken van De Twee Gebroeders en De Hoop in Roosendaal draaien al bijna veertig jaar, dankzij vrijwillige molenaar Niek van Eekelen (62). Onlangs ontving hij een Koninklijke onderscheiding voor zijn ‘molenverdiensten’. “Dan denk je: ‘godsamme!’ Je hebt zelf niet in de gaten dat je al zo lang aan de weg timmert.”

Van Eekelens liefde voor molens ontstond door een andere hobby: modelspoorbanen. Na een kijkje op een molen in Wouw, bouwde hij er zelf een van hout. Hij raakte er zo door gefascineerd, dat hij besloot de opleiding tot molenaar te volgen. Die rondde hij in 1982 succesvol af.

Tweedehands auto

Sinds 1985 is hij molenaar op standerdmolen De Hoop in Roosendaal: het oudste molentype van Nederland. Overigens stond deze oorspronkelijk in Schaarbeek, bij Brussel.

Na een aantal verhuizingen, raakte de molen op een gegeven moment overbodig. “Zoals je nu tweedehands auto’s kunt kopen, zijn er in 1897 molenonderdelen naar Kalsdonk vervoerd. In 1966 is De Hoop hier opgebouwd.”

Zaak op gang gekregen

Om de molen weer ‘maalvaardig’ te maken, plaatste Van Eekelen twee stalen molenstenen. “Het is mooi dat ik hier de zaak weer op gang heb gekregen en dat anderen mij de gelegenheid hebben gegeven om dat vak bij te leren en erin te rollen”, blikt hij terug.

Inmiddels leidt Van Eekelen zelf al ruim dertig jaar toekomstige molenaars op bij het Landelijke Gilde van vrijwillige molenaars.

Geen tijdsdruk

Het vak is na al die tijd nog steeds koren op zijn molen. Van Eekelen denkt namelijk nog niet aan stoppen. Wat hij dan zo mooi vindt aan deze ambacht? “Er zit geen tijdsdruk op het zijn van molenaar”, antwoordt hij gepassioneerd.

“Het gaat allemaal naar eigen inzicht. Als het vijf keer misgaat, begin je de zesde keer gewoon weer opnieuw.”

Lees ook: Eerste tentoonstelling bij molen gaat over boer, molen en bakker