Roosendaal

Nienke timmert dankzij Roosendaalse Talentklas aan muzikale carrière

Nienke Consemulder nam vorig jaar deel aan de Talentklas van CultuurCompaan en trad onlangs op in talkshow M2 op ZuidWest TV

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

CultuurCompaan biedt Roosendaalse jongeren tussen de 12 en 18 jaar ook dit jaar weer de kans zich te ontwikkelen op muzikaal gebied. Tieners die al muziekles krijgen van een vakdocent, kunnen namelijk een schooljaar lang masterclasses en coaching krijgen om te werken aan hun muzikale carrière. Nienke Consemulder nam afgelopen jaar deel aan de Talentklas en timmert inmiddels hard aan de weg als singersongwriter. “Ik haal mijn inspiratie soms uit een roze spaarvarkentje.”

Vorig jaar deed ze auditie voor het traject van CultuurCompaan, dat onderdeel uitmaakt van de Circle of Talent. Bij haar coach gaf ze aan graag haar faalangst te willen tackelen, vertelde ze eerder in de talkshow M2 op ZuidWest TV. “Ik was bang om ergens te staan en iets anders te doen dan mijn liedjes te zingen en weer weg te gaan. Muziek was een lagere drempel.” Tijdens een stalenzenuwenbijeenkomst leerde ze vervolgens hoe ze haar spanningen om kan zetten in iets positiefs.

Schrijven tot je íets nuttigs hebt

Daarnaast volgde Nienke een workshop bij een singersongwriter, die haar hielp zelf nummers te schrijven. “Ik leerde waar ik mijn inspiratie uit kan halen,” vertelt ze in de studio. “Je kan soms naar een roze spaarvarkentje kijken en daar over schrijven. Je laat gewoon je pen niet meer van het papier komen, totdat je íets nuttigs hebt. Vanuit daar ga je verder.”

Onlangs nam ze met deze tips deel aan Project Beeldspraak. Hiervoor schreef ze, aan de hand van foto’s uit het West-Brabants Archief, twee nummers. Beide hebben betrekking op de historie van Bergen op Zoom.

Doelen en ontwikkelpunten

Om andere jongeren ook de kans te bieden om hun muzikale route uit te stippelen, houdt CultuurCompaan 15 oktober wederom audities in theater De Kring. Als het talent aan de juiste voorwaarden voldoet, gaat de jongere in gesprek met een coach over doelen en ontwikkelpunten. “Het hangt niet vast aan een bepaald niveau,” licht Claudia de Groen van CultuurCompaan toe. “Dat gaat puur om de wens van de jongere.”

Aanmelden kan nog tot 4 oktober, via [email protected].

Bekijk het item over de Talentklas vanaf 15.50 tot 24.55 terug: