Willemstad

Nieuwe beheerder Linda den Hollander moet Fort de Hel weer leven inblazen

Het gezin van Linda den Hollander helpt mee Fort de Hel weer op te knappen (foto: Fort de Hel via Facebook)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Fort de Hel in Willemstad gaat toch weer open. Linda den Hollander gaat het deze zomer beheren. Vorig jaar bleef het fort gesloten voor publiek, nadat de nieuwe beheerder Pieter Korteweg er mee stopte. Want Fort de Hel leverde te weinig op. De jaren daarvoor waren turbulent. In die tijd exploiteerde Frank Kastelein het fort en waren er veel klachten van parkeer- en geluidsoverlast. De gemeente Moerdijk hoopt dat Den Hollander er voor kan zorgen dat iedereen vanaf 1 juni weer kan genieten van Fort de Hel.

Den Hollander staat niet meteen voor hoge kosten. De gemeente betaalt het beheer, het groot onderhoud en de energiekosten. En dan zorgt zij voor de activiteiten in en om het kleine fort. “Een historische plek speciaal voor Kleine feestjes, Klein theater, Kleine workshops, Kleine hapjes, borrels, vergaderingen, Kleine rondleidingen, maar ook om zomaar even langs te komen voor een kopje koffie,” ziet Den Hollander voor zich.

Bijzondere en belangrijke locatie

Natuurlijk kunnen bezoekers ook leren over de geschiedenis van het fort. En voor kinderen is er een activiteit om de natuur in de omgeving te ontdekken. Binnen in het fort is ruimte voor vergaderingen, cursussen en workshops. En Fort de Hel is uiteraard ook een prima plek voor organisaties en evenementen zoals de Kunst- en Cultuurroute. “Fort de Hel is een bijzondere en belangrijke Moerdijkse locatie, voor inwoners en voor toeristen,” beseft wethouder Danny Dingemans. Hij is blij dat Den Hollander de uitdaging oppakt. “Dankzij deze overeenkomst kan gelukkig iedereen dit zomerseizoen weer genieten van alles wat het fort te bieden heeft.”

Den Hollander heeft al ervaring met een naastgelegen fort. Daar kroop ze in de huid van Vrouwe Sabina. En haar man Berry was Kletsmajoor op Fort Sabina. En ook de rest van het gezin kon meteen de mouwen opstropen. Afgelopen weekend waren ze samen aan het werk om het terrein rond Fort de Hel weer netjes te krijgen. “Vegen, ramen wassen enz. Dat doen wij met het hele gezin,” schrijft Den Hollander op Facebook.

Het verhaal gaat verder onder de foto.

Linda den Hollander op de trap van Fort de Hel (foto: Will Gorissen)

Toekomstplan voor Fort de Hel afwachten

Voorlopig blijft Den Hollander voor één seizoen. Maar als alles naar iedereens zin is, dan wordt de overeenkomst verlengd voor 2024 en 2025. “Dat hangt ook af van het ‘ontwikkelplan Fort de Hel’ waaraan de gemeente nu werkt,” aldus de gemeente. “Daarin staat straks hoe de toekomst van het fort er volgens de gemeente uit moet zien, bijvoorbeeld qua organisatie en in relatie tot de Stelling van Willemstad, de Zuiderwaterlinie en het erfgoedbeleid.”

Fort de Hel is open van 1 juni tot en met eind september. In juni en september kun je er alleen terecht op woensdagmiddag, zaterdag en zondag. In juli en augustus is Fort de Hel open van woensdag tot en met zondag. De website van Fort de Hel is nog niet af. Maar je kunt de nieuwtjes ook volgen op de Facebookpagina van Fort de Hel. Je vindt het fort vlak bij Helwijk, aan de Helsedijk 85 in Willemstad.