Zundert

Nieuwe kinderraad Zundert kiest Liv de Backer als kinderburgemeester

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Zundert heeft weer een nieuwe kinderraad en dus ook een nieuwe kinderburgemeester. Deze 13 kinderen gaan helpen om de dorpen in de gemeente leuk en veilig te houden. Voor iedereen, maar natuurlijk vooral voor de jeugd. Burgemeester Joyce Vermue heeft woensdag deze derde kinderraad van Zundert geïnstalleerd. En ze heette natuurlijk haar collega-kinderburgemeester Liv de Backer van harte welkom.

“Proficiat! Gefeliciteerd!” Met een grote glimlach op haar gezicht ontvangt Liv de felicitaties van burgemeester Vermue. Over de revers van haar appelgroene colbert hangt een indrukwekkende ambtsketen. Want Liv is gekozen tot kinderburgemeester. En daar is ze duidelijk trots op. “Er is een kinderraad van dertien mensen. En dan wordt door de kinderraad één iemand gekozen en dat is dan de kinderburgemeester,” legt Liv uit. “Die mag dan heel vaak met Joyce, de burgemeester, dingen gaan doen.”

Vooral zin in uitreiking Corso-prijs

De ketting die Liv net heeft gekregen, is ook bijzonder. Het is een speciale ambtsketen voor kinderen. En deze is typisch Zunderts. “Hier staan alle buurtschappen op van het Corso en dit zijn de dahlia’s,” wijst Liv de grote gekleurde bedels aan. “Hier staat kinderburgemeester en hier mijn naam.” De kinderburgemeester heeft veel zin in het komende jaar. Ze kijkt het meeste uit naar iets dat pas aan het eind van haar ambtstermijn zal gebeuren. Want waar heeft ze vooral zin in? “Om de eerste prijs van de corso uit te reiken bij het Corso.”

Prijzen uitreiken en evenementen openen, is natuurlijk maar een deel van de taken. Volgens burgemeester Vermue is er meer dan alleen ceremonie. “De kinderraad is ontzettend belangrijk voor de gemeente Zundert. Wij vinden het heel belangrijk dat we de stem van onze kinderen in de gemeente horen. Ook horen hoe we het beter en nóg leuker kunnen maken voor de kinderen om hier te wonen en op te groeien,” legt ze uit. “En wie hebben daar nou de beste ideeën bij? Dat zijn de kinderen zelf. Dus daarover met hun in gesprek gaan is het is het mooiste en belangrijkste wat er is.”

Veiliger verkeer en minder natuurvervuiling en zwerfafval

Ties van Steen kan daar over meepraten. Want hij was het afgelopen jaar de kinderburgemeester. En hij zit komend jaar nog in de kinderraad. Natuurlijk vond hij het leuk om de bieb te openen en de Groot Groen-beurs. Maar er staat ook genoeg serieus werk op de lijst. “We hebben nieuwe ideeën zoals natuurvervuiling en zwerfafval tegengaan. Veiliger verkeer is gebleven. Dat idee hadden we vorig jaar ook al,” vertelt Ties. Collega Niene Stolk bevestigt het belang van de kinderraad. “Dat je de gemeente helpt met nieuwe dingen. En nieuwe dingen bedenken of veranderen.”

Burgemeester Vermue merkt dat de kinderen vaak prima ideeën hebben. “Juist kinderen kunnen bij uitstek buiten het boekje omdenken en buiten de lijntjes kleuren. En soms zijn zijn oplossingen dan veel dichterbij voorhanden dan wij als volwassenen kunnen bedenken.” En de kinderen krijgen zo ook een goede band met de gemeente en de burgemeester. “We noemen het nu ook niet meer de burgemeester. Maar nu is het voor ons ook gewoon Joyce,” vertelt Ties. “En ja, we zijn ook een soort vrienden geworden eigenlijk.”

Lees ook: Ook Bergen op Zoom wil een Kinderburgemeester