Roosendaal

Nieuwsanalyse – Niet over de schutting

Han Verbeem Han Verbeem

Roosendaal is er aan uit: het nieuwe AZC voor 300 asielzoekers, waaronder 50 minderjarigen, komt op een agrarisch akkerland bij Heerle. Een perceel direct op de grens met buurgemeente Bergen op Zoom, begrensd door een vuilstortplaats. De grondeigenaren hebben het COA benaderd om het perceel voor vier jaar te huren. Roosendaal en COA zijn akkoord, de Bergenaren hebben het nakijken.

Terwijl bezwaarmakers zich donderdagavond verdringen bij de informatiebijeenkomst in het Heerlese dorpshuis De Schalm -de sfeer is grimmig- vergadert de Bergse gemeenteraad over de nieuwe realiteit. De raadsleden moeten het Roosendaalse AZC-nieuws uit de media vernemen, dat valt niet goed bij de Bergse VVD en bij Lijst Linsen. Beide fracties dienen tijdens de raadsvergadering een stevige motie in: ze spreken hun diepgegronde zorg uit over  het AZC op de gemeentegrens én vragen de Roosendalers om de keuze te heroverwegen. “Gooi de problemen niet over de schutting”, zegt LL-raadslid Louis Wijten over de Roosendaalse locatiekeuze.

Daar wil uiteindelijk een krappe meerderheid van de Bergse gemeenteraad niet aan. Want de raadsleden willen de goede relatie met de buurgemeente niet op het spel zetten. Het leidt tot een ongemakkelijke situatie bij de Bergse coalitiepartij Lokaal Realisme. Fractieleider Julien Voets ondersteunt de motie maar zijn fractiegenoot Rian Govers-Gabriëls stemt tegen. Het is haar stem die de doorslag geeft: de motie wordt met 15 stemmen tégen en 14 vóór verworpen.

Alles wat mis kán gaan bij de bekendmaking van de Roosendaalse locatiekeuze van het AZC, gaat ook mis. Maandag hebben gemeentemedewerkers  huis-aan-huis langs omwonenden bezocht. Wie niet thuis was, kreeg een briefje in de bus over de komst van het asielzoekerscentrum. De volgende dag willen het Roosendaalse college en het COA de pers informeren. Maar ZuidWest krijgt de brief al eerder onder ogen en heeft deze dinsdagmorgen gepubliceerd.

Wat volgt, is een gevoel van ongemak op het Roosendaalse stadskantoor. De Roosendaalse wethouder Van Ginderen betreurt het dat zijn inwoners het nieuws via de media moeten vernemen. Het is echter een naïeve gedachte om te veronderstellen dat huis-aan-huis verspreide briefjes over een zo gevoelig onderwerp als asielhuisvesting binnenskamers blijven. Die doen via appgroepen en andere social media in no-time de ronde. Dan ligt het nieuws feitelijk al op straat. Dit is zó naïef dat je bijna zou denken: misschien wíl het Roosendaalse college wel dat de locatiekeuze op deze manier zou uitlekken.

De inwoners van Heerle mogen weliswaar overlast verwachten van het geplande AZC, de meeste hinder is te verwachten in Bergen op Zoom – waar de meest dichtstbijzijnde voorzieningen zoals winkels te vinden zijn. En overlast komt er, zegt ook het Bergse VVD-raadslid Josita Delhez.

Roosendaal heeft het Bergse college weliswaar vooraf geïnformeerd, maar niet betrokken bij de keuze voor een nieuw AZC. Volgens Delhez heeft Bergen op Zoom een goede relatie met Roosendaal, en in zo’n goede relatie mag je elkaar best de waarheid vertellen. En wat doet Roosendaal met deze waarheid? Hoogstwaarschijnlijk niets. Net zoals zes jaar geleden, tijdens de locatiestrijd om het nieuwe Bravis, trekt Roosendaal nu haar eigen plan. Want samen kom je misschien verder, maar alleen bereik je méér.