Moerstraten

Ondanks vele regenval nu al nieuwe aardappelen in Moerstraten

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Marc van der Bol, akkerbouwer bij Maatschap van der Bol uit Moerstraten, is druk bezig met het rooien van zijn nieuwe aardappelen. Normaal gesproken gebeurt dit volgens de akkerbouwer pas rond september, maar Marc heeft dit jaar al vroeg nieuwe aardappelen. Zelfs ondanks de regenval van de afgelopen tijd.

Maandenlang is Marc al bezig met het verbouwen van zijn aardappelen. Het proces begint bij hem in de schuur. “In de winter laat ik de aardappelen ‘voorkiemen’. Ik zet dan kastjes in de schuur en in combinatie met licht, komen er dan mooie kiemen op de aardappels.”

Wanneer Marc de aardappels in de grond heeft gestoken, spant hij folie over het veld. Dit zorgt ervoor dat de groei nog wat sneller gaat. “Hierdoor ben ik nu zo vroeg met nieuwe aardappels”, glundert hij.

Regenval

De plassen staan hier en daar op het stuk grond van Marc. “Laten we zeggen dat het een uitdagend jaar is.” Hierbij verwijst Marc naar de vele regenval van de afgelopen periode. “Begin maart ben ik begonnen met planten. De temperatuur zat toen wel mee.” Veel collega-boeren moeten de aardappelen nog zetten”, weet Marc te vertellen. “Met dit weer valt dit gewoon niet altijd mee.”

“Veel collega’s in mijn omgeving staan er wel van te kijken dat het mij nu al gelukt is.” Bij nat weer is Marc niet op het land te vinden. “Als het droog is dan kan ik pas rooien. Anders niet.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Aardappels rooien Moerstraten
Marc is na het rooien van de aardappels ze aan het rapen voor de verkoop.

Verse nieuwe aardappelen

De aardappelen van Marc komen rechtstreeks van het land. “Iedere keer rooi ik maar kleine stukjes. Hierdoor zijn de aardappelen die ik aanbied heel erg vers.” Ondanks dat er veel tijd zit in het hele proces, maakt het voor de boer het ook wel leuk om de eerste te zijn. Doordat er nu weinig nieuwe aardappelen zijn, kan hij zelf zijn prijs bepalen. Dit heeft te maken met vraag-aanbod. “Het is wel leuk om dit even mee te mogen pakken als je een van de eerste bent.”

Tip

Verse aardappelen zijn niet alleen heel smakelijk, maar hebben ook een ander voordeel volgens Marc. “Omdat het schilletje van de aardappel nog heel week is, kun je die verwijderen door met een schuursponsje over de aardappel te wrijven. Vervolgens moet je ze gewoon koken. Omdat ze zo boterzacht zijn is er verder voor mij niks anders nodig om toe te voegen.”

Krat aardappelen
Het eindresultaat: een volle krat aardappelen.