Oudenbosch

Onderhoud Basiliek kan niet langer uitgesteld worden: ‘Noodzaak dat het nu gebeurt’

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er is geld nodig om de Basiliek van Oudenbosch te restaureren. Het imposante gebouw dreigt namelijk in verval te raken. Stichting Behoud Basiliek zet zich in om de Basiliek op te knappen, maar heeft daarvoor wel een flink geldbedrag nodig.

“Het is niet zo dat de Basiliek morgen in elkaar stort”, stelt Mark Buijs van Stichting Behoud Basiliek gerust. “Maar je wil wel voorkomen dat zoiets gebeurt. Er zijn namelijk delen die wel echt onderhoud nodig hebben.” En het uitstellen van dat onderhoud gaat eigenlijk al niet meer. “Bij iedere inspectie komen er aandachtspunten bij. Ornamenten komen los. Het is tijd om de schouders eronder te zetten.”

Achterstallig onderhoud bij de voorgevel van de basiliek (foto: Omroep Brabant)

Maar die werkzaamheden uitvoeren kost geld. “Hoe langer je daarmee wacht, hoe duurder het wordt”, vervolgt Buijs. “Daarom de noodzaak dat het nu gebeurt.” Daarom zoekt Stichting Behoud Basiliek naar allerlei manieren om dat geld bij elkaar te krijgen. De gemeente wil namelijk graag dat de Basiliek behouden blijft, maar kan de restauratiekosten – van 900 duizend euro – niet volledig betalen.

We moeten de nieuwe generaties nu echt gaan bereiken.

Stichting Behoud Basiliek bestaat al sinds 1954. Dat is afgelopen zaterdag 15 juni gevierd met het Basiliek Bierfestival. “We willen namelijk actief meedoen in de samenleving, zichtbaar zijn”, gaat Buijs verder. Die zichtbaarheid is nodig, want het is moeilijk om donateurs te vinden. “De stichting heeft lang kunnen steunen op trouwe donateurs en bedrijven, maar de tijden veranderen en mensen vallen uit. Daarnaast is ook de financiële positie van de parochie veranderd in de loop der jaren. We moeten de nieuwe generaties nu echt gaan bereiken.”

Het is volgens Buijs belangrijk dat mensen zich gaan beseffen dat de Basiliek méér is dan alleen iets kerkelijks. “De Basiliek is het uithangbord van Oudenbosch. Het is een van de meest bijzonere kerken van Nederland, en een groot icoon in West-Brabant.” Als voorbeeld noemt hij het Markiezenhof, de Peperbus en de gevangenpoort in Bergen op Zoom. “Zij vormen de skyline van Bergen op Zoom. Mensen voelen zich daar verbonden mee. Gebouwen als deze overstijgen generaties en vormen daarmee een verbindend element.”

De Basiliek hoort bij het ‘thuis’ van mensen.

De Basiliek is dus eigenlijk het decor van Oudenbosch. “Het hoort bij het ‘thuis’ van mensen. Ook al wil je er niks mee, het is belangrijk dat hij blijft staan. Het is een bezienswaardigheid binnen het dorp. Zoiets mag niet verloren gaan.”

Lees ook: Te weinig geld voor groot onderhoud basiliek in Oudenbosch