Bergen op Zoom

Ondernemers Bergse Bosstraat raken moedeloos van rotzooi op horecaplein

Foto (uitsnede): Jean-Pierre Stander / Facebook

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De ene na de andere melding doet Jean-Pierre Stander, eigenaar van designstore Pracht in de Bosstraat te Bergen op Zoom, in de BuitenBeter app. Steeds weer over illegaal gedumpt bedrijfsafval dat naast een openbare container wordt gezet. De gemeente komt het uiteindelijk weer wel ophalen maar doet verder niets aan het wangedrag.

Maar liefst tien meldingen in acht weken, deed Jean-Pierre de afgelopen periode. En de totale lijst is nog veel langer, die gaat jaren terug. “Dweilen met de kraan open”, noemt hij het op Facebook. Voor zowel omwonenden als ondernemers is het een terugkerend probleem. Op een fatsoenlijke manier gasten ontvangen is er niet bij, met die rommel op straat. Het blijft niet beperkt tot opgestapelde vuilniszakken. Vogels trekken deze open waardoor de etensresten en andere troep op straat komen te liggen.

Slecht voor de uitstraling en omzet

In een telefonische reactie verteld Stander dat hij en enkele straatgenoten geregeld contact hebben met een ambtenaar, als er weer eens wat mis is. Die is echter alleen doordeweeks bereikbaar en de troep ligt er meestal in het weekend. Het duurt na een melding via de app al snel een halve dag alvorens er medewerkers van de gemeente op komen ruimen. Al die tijd kijken de bewoners, ondernemers en bezoekers tegen de rommel aan. Niet bepaald best voor de uitstraling van de straat en omdat het een plein met horeca en terrasruimte betreft zelfs slecht voor de omzet.

Gemeente onderneemt niets

Het is bij zowel de buurt als de gemeente bekend waar het bedrijfsafval steeds vandaan komt. Er zijn zelfs al bekeuringen voor uitgedeeld, zowel voor het dumpen als voor foutparkeren, maar dat maakt tot nu toe geen indruk. Blijkbaar wil de gemeente er verder niets aan doen, concludeert Jean-Pierre teleurgesteld én boos. Hij noemt het complete desinteresse, van zowel ambtenaren als het college, en vindt het onvoorstelbaar dat dit maar door kan gaan. Alleen al het steeds weer ophalen van de dumpingen moet inmiddels een flink bedrag hebben gekost. Dat de daders ermee wegkomen zit hem ook dwars.

Bedreiging

Het afval is niet het enige dat speelt in de straat. Door het foutparkeren wordt het anderen soms onmogelijk gemaakt weg te rijden en wie er wat van zegt kan een grote mond en boze blikken krijgen. “Mijn vrouw is zelfs al een keer bedreigd”, vertelt de ondernemer. Hij is bang dat het vroeg of laat escaleert en heeft ook als eens om mediation gevraagd. Daar is niets mee gedaan tot nu toe. Sowieso reageert wethouder Jeroen de Lange bijna nergens op, is het verwijt.

Ook politiek bood geen uitkomst tot nu toe

Via de politiek heeft Jean-Pierre ook al eens geprobeerd de problemen aangepakt te krijgen. Raadslid Aydin Akkaya, toen nog aangesloten bij GBWP, beloofde er met grote, mooie woorden werk van te maken. “Alleen heeft hij niets opgelost en toen ik ‘m daar op aansprak werd ie boos.” Daarna is VVD’er Jim Bernaards op het dossier gedoken. Hij had een flinke lijst aan vragen opgesteld maar de wethouder had geen zin die allemaal te beantwoorden, vertelt Stander. Hij hoopt dat het nieuwe college de verantwoording richting inwoners en ondernemers serieuzer neemt. De kwestie zit hem hoog. Dat valt onder meer op te maken uit hoe hij z’n verhaal op Facebook afsluit: “Ga je schamen Bergen op Zoom, doe nu eens iets!!!!!”