Willemstad

Ontdek Willemstad met deze outdoor escape

Sita Kengen Sita Kengen

In Willemstad kun je nu de outdoor escape ‘Ontdek Willemstad’ lopen. Zo kun je in zo’n twee uur tijd veel leren over de geschiedenis van Willemstad. Door het oplossen van in totaal tien raadsels, verspreidt door heel Willemstad, moet je uiteindelijk een gestrande gevechtspiloot bevrijden.

De outdoor escape van Willemstad is een echt gezinsactiviteit. Met zo’n vier tot vijf personen is de escape goed te spelen, volgens de makers. “Het idee is ontstaan toen we een pitch moesten houden voor de toeristische sector van de gemeente Moerdijk. We dachten: hoe kunnen we Willemstad nou leuk op de kaart zetten. Dat hebben we gedaan door een educatieve en informatieve game te bedenken, waardoor mensen op een speelse manier Willemstad kunnen ontdekken”, zegt Stijn Cornel, mede-eigenaar bij Brandbits. De route is zo’n twee kilometer lang.

Verhaallijn

Bij een outdoor escape los je aan de hand van een verhaal raadsels op. “Hier in Willemstad hebben we de storyline zo bedacht dat er iemand gevangen wordt genomen. Aan de hand van de raadsels moet diegene bevrijd worden”. De outdoor escape begint bij de rotonde van Willemstad. Vanaf daar ga je naar de oorlogsbegraafplaats, het Arsenaal, het Mauritshuis en nog een aantal andere punten. Door goed om je heen te kijken en met behulp van plaatjes op je telefoon kunnen de raadsels opgelost worden.

Dankzij de tien raadsels kun je hem gaan bevrijden.

Het precieze verhaal luidt als volgt: “Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een Belgische gevechtsvlieger neergestort in het water bij Willemstad. Hij zwemt naar de kade, waar jij op het startpunt staat te wachten. Hij geeft jou een kaart waar een route door Willemstad op staat. Op het moment dat je de kaart krijgt, wordt hij gevangen genomen door de Duitsers, op een nader te ontdekken plek. Dankzij de tien raadsels die op die kaart staan kun je hem gaan bevrijden”, legt Cornel uit.

Tien punten

Tijdens de outdoor escape wandel je langs tien plekken in Willemstad. Bij het kiezen van de punten moest er rekening gehouden worden met een aantal dingen: “We kwamen er achter dat je op sommige punten alleen met een trap kan komen, dit is niet rolstoel- en buggyvriendelijk en is dus ook geen uiteindelijk punt geworden.”

Door ontwikkelen

Op www.ontdekmoerdijk.nl kan er voor tien euro een ticket worden gekocht voor de outdoor escape. Deze is dan met meerdere mensen te spelen. “Het geld dat wij hiermee verdienen, willen we gaan gebruiken om door te gaan ontwikkelen. Zo willen we graag meer outdoor escapes gaan maken in de gemeente Moerdijk.”

We staan te popelen om de verdere doorontwikkeling voort te kunnen zetten.

Ook voor de inwoners van de gemeente Moerdijk zelf kan het een leuke route zijn. “Je leert Willemstad op een hele andere manier kennen. Tijdens het proeflopen bleek dat zelfs mensen die vaak in Willemstad komen dingen nog niet wisten of plekken niet kenden.” Cornel is dan ook erg trots dat ze dit weg hebben mogen zetten voor de gemeente. “We staan te popelen om de verdere doorontwikkeling voort te kunnen zetten.”