Roosendaal

‘Onveilige’ turborotonde weer onder vuur: ‘Nergens ter wereld zoiets gezien’

Volgens de gemeente is de turborotonde wel degelijk veiliger geworden na de aanpassingen van 2019. (Foto: Christian Traets Fotografie)

Sven de Laet Sven de Laet

Het is nog altijd niet veilig bij de turborotonde aan de Burgemeester Freijterslaan in Roosendaal. Dat vindt raadslid Selda Bozkurt van Burger Belangen Roosendaal. Al voor de derde keer vraagt zij het college om de verkeerssituatie daar aan te pakken. “Ik heb er zelf ook twee ongelukjes op de fiets gehad.”

Eind 2019 kaartte het raadslid de problemen bij de drukke rotonde al eens aan. “Kort daarvoor was de verkeerssituatie gewijzigd om nieuwe ongelukken te voorkomen. Het college vond het toen te vroeg om iets te zeggen over het effect.” Afgelopen februari werd na nieuwe raadsvragen van Bozkurt geconcludeerd dat de rotonde inderdaad veiliger is, nu het fietspad een paar meter verlegd is.

“Daar geloof ik niks van. Het is juist nóg onveiliger. Ik krijg iedere week appjes en mailtjes van bezorgde buurtbewoners. Begin deze week was er nog een ongelukje met een scootmobiel.” Voor Bozkurt was dat het moment om opnieuw aan de bel te trekken. “In de raadsvergadering blijf ik het maar zeggen, maar het komt er gewoon niet doorheen. Volgens wethouder Lok is er niets aan de hand.”

Je kunt het die automobilisten niet eens kwalijk nemen. Niemand kan op vier plekken tegelijk kijken.

Een grote vergissing, vind ook Ron Vuijk. Regelmatig komt hij langs de rotonde, als hij gaat biljarten in zijn stamkroeg ‘t Trefpunt op de Kade. “Ik reis de hele wereld over en nergens heb ik een rotonde gezien waar fietsers tegen de draad in rijden. Ja, in Engeland…”

Het is volgens Ron wachten op het volgende grote ongeluk. “Je kunt het die automobilisten niet eens kwalijk nemen. Niemand kan op vier plekken tegelijk kijken. Maar de wethouder rijdt alleen in zijn grote BMW en heeft nog nooit op een fiets gezeten. In Roosendaal staat de auto voorop en pas heel veel later komt de rest.”

Bozkurt heeft naar eigen zeggen al meerdere oplossingen aangedragen. “Bijvoorbeeld om de rotonde gewoon rond te maken voor fietsers. Of door verkeerslichten te plaatsen.” De gemeente gaf eerder al aan dat dat geen opties zijn, vanwege de grote drukte op de rotonde. Het zou slecht zijn voor de doorstroming. “Maar wat is nou belangrijker? De veiligheid van mensen óf dat ze een paar minuutjes langer moeten wachten?”

Lees ook: Is de turborotonde aan de Freijterslaan veilig?