Roosendaal

Onzeker of klokkentoren Sint Jan nog open gaat voor bezoekers

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het is onzeker of de klokkentoren van de Sint Jan in Roosendaal ooit nog open gaat voor bezoekers. De toren is vorig jaar afgesloten voor bezoekers vanwege de veiligheid. Er zijn aanpassingen gedaan, zodat de beiaardier weer veilig aan het werk kan. Maar om ook kleine groepen bezoekers toe te laten, zijn er nog meer veranderingen nodig. En daarover moet de monumentencommissie eerst een besluit nemen.

Stadbeiaardier Toni Raats beklimt weer met enige regelmaat de steile, smalle traptreden naar de top van de klokkentoren. Elke maandag en ook bij bijzondere gelegenheden laat hij de klokken van het carillon door Roosendaal klinken. Maar daarvoor moesten er eerst wel wat zaken worden geregeld. Want de klim in de Sint Jan was niet veilig meer en voldeed niet meer aan de arbo-regels.

Valgordel voor de beiaardier en waarschuwingslinten

Daarom draagt Raats voortaan een valgordel als hij naar het carillon toe klimt. En onderweg ziet hij waarschuwingslinten op plekken waar je je makkelijk kunt stoten, of waar je een groot risico loopt om te struikelen of te vallen. “Met deze ingrepen is het voor de beiaardier weer toegestaan door de arbodienst om het carillon te bespelen,” legt de gemeente Roosendaal uit.

De gemeente is bezig de toren van de Sint Jan weer zo veilig mogelijk te krijgen. Zo komt er een speciaal logboek voor de klokkentoren. Daarin staan de procedures die je moet afvinken als je de toren gaat beklimmen. Maar om ook weer bezoekers toe te staan, is er meer nodig dan wat arbo-technische aanpassingen. En daarvoor is toestemming nodig van de monumentencommissie.

Monumentencommissie gaat over nieuwe vide

De aanvraag voor het werk gaat één dezer weken de deur uit, aldus een woordvoerder van de gemeente. “De laatste aanpassing die nog gedaan moet worden is het laatste stukje vanaf de klokkenstoel naar het carillon. Daar wordt nu gebruik gemaakt van een hele smalle trap met een knik erin. Die zou veiliger moeten worden door er een vide in te maken, maar daarvoor moet eerst toestemming worden gekregen van de monumentencommissie.”

Als de monumentencommissie toestemming geeft voor de vide, dan zouden er weer kleine groepen bezoekers binnen kunnen. “De beiaardier en de gebouwbeheerders zouden dat toejuichen, maar vanuit veiligheid en arboregelgeving is daar nog geen besluit over genomen,” laat de gemeente Roosendaal weten.

Lees ook: Stadsbeiaardier Toni Raats maakt zich klaar voor zomeravondconcerten: “De klokken komen naar u toe.”