Roosendaal

Roosendaal gaat opnieuw energiebesparende maatregelen treffen voor bewoners

2.300 Roosendalers maakten gebruik van de waardebonnenactie. © Gemeente Roosendaal

Maarten Elst Maarten Elst

Inwoners van de gemeente Roosendaal hebben in het jaar 2020 twee waardebonnen ter waarde van 70 euro ontvangen voor energiebesparende maatregelen. Deze waardebonnen zijn door huiseigenaren ingezet om energiebesparende maatregelen aan te schaffen zoals ledlampen. Dit jaar heeft Roosendaal opnieuw subsidie ontvangen en beschikbaar gesteld vanuit het Rijk en de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW). Hiermee kan de gemeente zowel huiseigenaren als huurders helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen in huis.

Vorig jaar ontvingen huiseigenaren in Roosendaal twee waardebonnen in de brievenbus. Van het aanbod werd gretig aftrek genomen, zo vertelt wethouder Klaar Koenraad. “Met deze actie werd het mogelijk voor huiseigenaren om energiebesparende maatregelen, zoals isolatiemateriaal en zonnepanelen, voordelig aan te schaffen. Door de collectieve inkopen waren de voorwaarden goed en de prijzen scherp. Maar liefst 2.300 inwoners namen deel aan deze actie”, aldus de wethouder.

Lees ook: Roosendaalse huiseigenaren krijgen voor 140 euro aan energiebesparende spullen

“Daarnaast ontvingen huiseigenaren waardebonnen voor gratis energiebesparende maatregelen en ledverlichting”, vervolgt Koenraad. “Bijna 12.000 waardebonnen werden verzilverd waardoor deze subsidie volledig is gebruikt. Een mooi resultaat, samen werken we aan een duurzaam Roosendaal.”

Vervolg in 2021

De gemeente Roosendaal kreeg begin dit jaar €367.600,- subsidie van het Rijk en de Regeling Reductie Energieverbuik Woningen (RREW). Hiermee kan de gemeente, in samenwerking met de woningcorporaties, zowel huiseigenaren als huurders helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen in huis. De gemeente wil zo een vervolg geven aan de verduurzamingsactie die vorig jaar is ingestart. Het verschil is dat huurders nu ook deel kunnen nemen aan de energiebesparende maatregelen.

De gemeente werkt hierin samen met de Stichting Energietransitie Roosendaal (StER). Inwoners kunnen bij deze stichting terecht voor onafhankelijk advies over energiebesparing en verduurzaming van hun woning. Daarnaast werkt de gemeente samen met het Regionaal Energieloket. Na de zomer zullen de acties rondom de subsidie van start gaan. Ook is het dan weer mogelijk om cadeaubonnen aan te vragen voor energiebesparende producten.