Roosendaal

Oorlogsgruwelijkheden centraal in expositie voor Roosendaalse jeugd

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Met een pop-up expositie vol waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog, geeft de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal de jeugd een beeld van hoe het leven tijdens de oorlog was. “Met gezond verstand iets onbegrijpelijks te noemen,” aldus exposant Rafaël Philippen.

Zowel de kant van de geallieerden als de kant van de bezetters staat centraal. “Aan beide kanten werd gevochten door de jeugd,” aldus Philippen.

Polar Bears en Hitler Jugend

Hoofdrolspeler in de expositie is de Britse oorlogsveteraan George Marsden. Tijdens de bevrijding van Roosendaal in oktober 1944 door de Polar Bears, loopt zijn eenheid in een nederlaag. Velen van hen zijn op slag dood, de Britse tiener raakt gewond. “Hij liep zo in de loop van een Duitser.”

Enkele voorwerpen van de Hitler Jugend worden tentoongesteld in een pop-up expositie van de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal

Daarnaast zijn er in de expositie ook objecten van de Hitler Jugend te zien. Aan beide kanten kende de Tweede Wereldoorlog namelijk veel jeugdige slachtoffers. “Kinderen horen hun onschuld te behouden en niet ingezet te worden als kanonnenvoer of als elitetroepen,” aldus Philippen. “Dat is in mijn ogen onmenselijk.”

Smartphoneorkest en escaperoute

Ondanks de groeiende behoefte aan een modernere vorm van herdenken, waar de Roosendaalse Jongerenherdenking aan bijdraagt met een smartphoneorkest en interactieve escaperoute door de stad, is volgens Philippen slechts één ding belangrijk. “Dat het verhaal en de gruwelijkheden van de oorlog onder de aandacht blijft en we hen blijven eren die voor onze vrijheid hebben gevochten en omgekomen zijn.”

De expositie is tijdens Dodenherdenking van 13.30 tot 16.30 uur en van 18.30 tot 21.30 uur te zien in de kleine zaal van De Kring. De Jongerenherdenking, onder leiding van voormalig GTST-acteur Guido Spek, vindt tussen 19.00 en 20.15 uur plaats.

Lees ook: Bijzondere wandelingen van Jongerenherdenking Roosendaal wegens succes verlengd