Hoogerheide

Op zoek naar Isidorus: ‘Had nog nooit van dit aspergebedrijf gehoord’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De vondst van een vergeelde folder van Isidorus in Bergen op Zoom was voor Bas Augustijn uit Hoogerheide de aanleiding om meer te weten te komen over het aspergebedrijf van weleer. Zijn zoektocht leverde hem een boek op dat in november uit komt.

De vergeelde folder kwam aan het licht toen het huis van de zwager van Bas Augustijn leeggehaald moest worden. “Ik kreeg de hele papierwinkel in mijn schoot geworden en daar zat de betreffende folder bij. Het document over aspergebedrijf Isirodus is van voor de Eerste Wereldoorlog”, zegt Augustijn. Nieuwsgierig als hij is, startte de oud-journalist een zoektocht naar de achtergrond van het bedrijf. “Ik had nog nooit eerder over dit bedrijf gehoord.”

Mesopotamië

De research naar het aspergebedrijf begon in februari dit jaar. De zoektocht gaat zelfs terug naar Mesopotamië, zo’n vijfduizend jaar geleden. Keert via Egypte, de Moren en Spanje terug naar de tijden van eerst enorme groei en daarna sterke afname van de aspergeteelt in de regio Bergen op Zoom.

Lees ook: Keukenteam van Avondvrede steekt eerste Brabantse Wal Asperges

Bas Augustijn schrijft in zijn boek ook over de interessante figuren die destijds met de aspergeteelt te maken hadden. Eén van hen is pater Frans van Mansfeld in Huijbergen. Een andere hoofdrolspeler is meneer Woudts. “Hij plaatste zelfs aspergeadvertenties in het Frans, om op die manier ook de hoger opgeleiden te interesseren voor asperges”, zegt Augustijn.

Isidorus

Dat het boek in recordtempo af is gekomen heeft er volgens de schrijver mee te maken dat hij zich volledig op het project stortte. “Ik ben na het overlijden van mijn vrouw vorig jaar dag en nacht aan het schrijven geweest. Ik had het eerste boek binnen paar maanden afgerond. Begin dit jaar heb ik het tweede boek gepresenteerd. En al voor de presentatie van tweede boek ben ik al aan Isidorus begonnen.”

Lees ook: Heemkundekring Halchterth viert 40-jarig bestaan

Het resultaat is een boek dat volgens de auteur zeer de moeite waard is voor mensen in West-Brabant. De presentatie van ‘Op zoek naar Isidorus’ is op zaterdag 12 november 2022 in residentie Moermont in Bergen op Zoom. “Het eerste exemplaar wordt dan uitgereikt door wethouder Letty Demmers aan meneer Dietvorst. Hij is de kleinzoon van een van de eigenaren van Isidorus.” Vanaf dan is het boek ook verkrijgbaar bij Quist in Bergen op Zoom en Primera in Hoogerheide.