Bergen op Zoom

Opbouw najaarskermis in volle gang: ‘Hier hoort de kermis thuis’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het is dinsdagochtend passen en meten met het plaatsen van grote kermisattracties in het centrum van Bergen op Zoom. Maar ondanks de uitdagingen die de compacte locatie met zich meebrengt, zou kermisorganisator Frank Vale de kermis nergens anders willen dan hier op de Grote Markt.

De Nederlandse kermiscultuur wordt sinds dit jaar officieel erkend als cultureel Nederlands erfgoed. “En waar anders kan de kermis staan dan op deze locatie in een historische stad als deze”, vraagt Frank Vale zich hardop af. Voorheen moest de najaarskermis uitwijken naar stadspark Kijk in de Pot. “Dat was eigenlijk niet te doen met de zware materialen op het natte gras. Het was een fijne noodoplossing in verband met corona, maar dit is veel beter.”

Lees ook: Bergse najaarskermis dit jaar op stadspark Kijk in de Pot

De grote attracties worden dinsdag op het plein gezet, de kleinere volgen een dag later. Om alles in goede banen te leiden heeft Vale een draaiboek moeten maken. Hierin staat welke attractie waar mag komen en welke doorgangen vrij moeten blijven voor bijvoorbeeld de hulpdiensten. Op het Gouvernementsplein komen ook een aantal attracties te staan.

Lees ook: Confettikanonnen met gratis muntjes geven knallende start aan kermis Roosendaal

Voor de meeste eigenaars van de 25 attracties is de najaarskermis in Bergen op Zoom de laatste kermis van het jaar. Het is voor velen tevens een thuiswedstrijd, omdat ze in Bergen op Zoom wonen. De kermis gaat vrijdag vanaf één uur van start en duurt tot en met 30 oktober.