Roosendaal

Openbaar toiletten moeten Roosendaal boost geven op ‘wc-ranglijst’

Maarten Elst Maarten Elst

Het is vanaf nu mogelijk om op de Markt in Roosendaal naar het toilet te gaan. Op verzoek van een aantal inwoners heeft de gemeente werk gemaakt van twee openbare toiletten. In het gebouw van de bewaakte fietsenstalling is zowel een toilet als een invalidentoilet met verzorgingsbrancard ingericht.

Net aan een mooie wandeling door Roosendaal bezig en plots hoge nood? Geen probleem. De gemeente Roosendaal heeft werk gemaakt van twee toiletten bij de bewaakte fietsenstalling aan de Markt in de binnenstad. Iedereen kan gebruik maken van het splinternieuwe reguliere- en invalidetoilet.

Onderaan de ranglijst

Nee, de gemeente Roosendaal was tot voor kort geen kanshebber voor de titel van meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Jaarlijks viel de ranglijst van de Maag-Lever-Darm-stichting rauw op het dak bij de gemeente. Na de komst van openbare toiletten in winkelcentrum Roselaar zijn er nu ook twee wc’s aan de Markt. “Deze toiletten zijn nieuw erbij gekomen op de markt”, vertelt wethouder Klaar Koenraad. “Dit zijn de meest inclusieve toiletten die je maar kunt hebben.”

De toilet is niet enkel bedoeld voor voorbijgangers met geregistreerde blaasproblemen. “Iedereen is welkom hier”, vervolgt Koenraad. “We hebben ook een grotere verschoningsbrancard voor wat grotere kinderen met een kleine beperking. Je kan je stoma vervangen in deze ruimte, daar komt een bergruimte voor. De toiletten zijn ook genderneutraal. Ze zijn zo inclusief mogelijk.”

Handige brancard

Anne Bleijenberg, inwoonster van Roosendaal, zag via sociale media een oproep van de gemeente Roosendaal voorbijkomen om mee te denken met het initiatief. “Die kans heb ik met beide handen aangegrepen”, vertelt de moeder van een 5-jarige. “Ik had gereageerd dat ik het heel fijn zou vinden als ze ook rekening houden met mindervalide kinderen bij de openbare toiletten. Zoals bijvoorbeeld mijn dochter. Dat we haar ook in de stad kunnen verschonen als het nodig is.”

Momenteel is daar voor Bleijenberg geen optie voor. “Ze is te groot voor verschoningsmateriaal waar baby’s normaal op liggen. Het alternatief is dat we haar op de grond leggen, maar dat is niet ideaal. De brancard die in het nieuwe openbare invalidetoilet is, biedt de ideale uitkomst.”

Fietsenstalling

De keuze van de gemeente Roosendaal om twee openbare toiletten op de Markt te plaatsen, was een eenvoudige. Wethouder Koenraad: “Dat heeft ook te maken met de Maag-Lever-Darm-stichting. Die willen een goede dekking van openbare toiletvoorzieningen. In de Roselaar hebben we al een aantal openbare toiletten, maar aan deze kant van de stad nog niet. In het nieuwe stadskantoor (wat momenteel wordt gebouwd, red.) komen ook openbare toiletten. Dan hebben we een goede dekking in het centrum.”

Lees ook: Roosendaal slechtst scorende gemeente op de wc