Standdaarbuiten

Operation Pheasant: Eerbetoon aan de bevrijding van Brabant

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Donderdag stond Standdaarbuiten in het teken van een eerbetoon aan de helden van ‘Operation Pheasant’, die de regio in 1944 bevrijdden. Eén van de hoogtepunten van dit negendaagse herdenkingsprogramma, ter ere van de ‘Timberwolves’, was de nauwkeurige naspeling van de oversteek van de Mark.

De massale militaire operatie in 1944 had als doel de Duitse troepen uit Noord Brabant te verdrijven en de weg vrij te maken naar de Schelde, zodat de haven van Antwerpen weer operationeel kon worden. De operatie begon op 20 oktober 1944 in Wuustwezel en duurde tot 4 november. “Dit is een belangrijk moment omdat het een derde van de bevrijding van Standdaarbuiten inhoudt. De plaats is langs drie kanten bevrijd”, weet Toine Vermunt. Vermunt schreef een boek over de bevrijding en geeft regelmatig gastlessen op basisschool Aventurijn. “Je kunt het vertellen, maar het echte zien maakt zo’n indruk op de kinderen dat ze het niet meer vergeten.”

Heldhaftig

De naspeling van de oversteek van de Mark ter hoogte van de Barlaaksedijk, eerde het dappere optreden van de eerste Luitenant C.H. Bolton van het 413e regiment, onderdeel van de 104e Infanteriedivisie. Luitenant C.H. Bolton ontving in 1945 de Medal of Honor uit handen van de Amerikaanse president, de hoogste militaire onderscheiding van Amerika.

Eerbetoon

Het eerbetoon ging verder met een herdenkingsceremonie bij het Timberwolfmonument aan de Standaert, in samenwerking met het lokale herdenkingscomité en basisschool Aventurijn in Standdaarbuiten. Later op de dag verplaatste de colonne zich naar Oudenbosch, waar een ceremonie op het Wilhelminaplein plaatsvond. Speciaal voor de herdenkingsfestiviteiten was de 102-jarige Amerikaanse veteraan Frank S. Fabianski aanwezig. Tijdens de oorlog diende hij bij de 104e Signal Company van de 104e Infanteriedivisie.

Ik ben weer een stuk wijzer

De leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Aventurijn keken aandachtig naar het schouwspel in de polder. Hoewel het er hard aan toe ging, vond de 11-jarige Luuk van Viegen het niet heel heftig. “Want je weet dat het nu niet echt is”, zegt hij. “Ik ben in ieder geval weer een stuk wijzer na deze ochtend”, zegt zijn klasgenoot Tim van Rijswijk.