Bergen op Zoom

Opnieuw kerstdrukte bij Stik Leuk: ditmaal vanwege kersthanger Bergse geit

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Mariël Wijlens en Lisa Klink van cadeauwinkel Stik Leuk in Bergen op Zoom hadden het donderdagochtend erg druk. Een flink aantal Bergenaren was namelijk weer naar de winkel gekomen voor een bijzondere kersthanger die voor het eerst in de verkoop ging: de bekende Bergse geit.

De kersthanger is een exacte replica van het beeld De Geit van Mie d’n Os, hét symbool van de vastenavendviering. “Vastenavend leeft ontzettend in Bergen op Zoom”, legt Mariël uit. “Dus toen we een unieke kersthanger voor in de kerstboom wilden verkopen, kwamen we op het idee om de geit na te laten maken.”

Chauvinisme ten top

Blij loopt een mevrouw met een zwarte jas de winkel uit. In haar handen houdt ze een wit doosje vast. “Ik heb net het geitje gehaald”, vertelt ze. “Vorige keer heb ik hier ook de Peperbus gehaald, en vorig jaar de krab. Dan hoort deze er natuurlijk ook bij hè.” Het is voor haar belangrijk om ook deze hanger straks in de kerstboom te hebben. “Ik heb héél veel van Bergen. Dit moet gewoon bij de verzameling.”

Een meneer die ook een kersthanger heeft gescoord verlaat ook net de winkel. “Ik moest hier zo vroeg zijn in opdracht van mijn dochter”, zegt hij. “Hij is wel mooi hè.”

Volgens een vrouw met een blauwe jas is de kersthanger echt Bergs chauvinisme ten top. “Maar ik vind het echt heel leuk. Ik ben een echte Bergse.” En dan hoort zo’n kersthanger er natuurlijk bij.

Peperbus

Het is niet de eerste keer dat de cadeauwinkel zo’n collectersitem verkoopt. In september verkochten Mariël en Lisa namelijk een kersthanger van de Peperbus. “Ik woon tegenover de winkel en zag steeds meer mensen naar de nog gesloten winkel komen. Het was echt bizar”, vertelde Mariël toen aan ZuidWest Update. “De lange rij mensen kwam tot de oude Bakker Bart, een flink stuk verderop.” Vorig jaar is er een kersthanger in de vorm van een krab verkocht.

Zo bizar druk als in september was het deze donderdagochtend niet. “Maar wel een stuk drukker dan verwacht”, vervolgt Mariël. Binnen drie kwartier waren er al bijna 150 kersthangers verkocht. En er is maar een beperkte oplage. De prijs van de kersthanger is 25 euro. Eind deze maand komt er ook nog een hele kleine extra oplage van de Peperbus.

Lees ook: Bergenaren in de rij voor unieke Peperbus kersthanger: ‘Enorm leuk’