West-Brabant

GGD-prikbus heeft nog geen last van antivaxxers: ‘Maar we houden het in de gaten’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Verschillende partijen, waaronder Viruswaarheid van coronascepticus Willem Engel, roepen via Twitter op om foto’s van medewerkers van de GGD-prikbussen te maken. Ook waarschuwen ze ervoor dat kinderen zich niet ‘onder sociale druk’ moeten laten vaccineren. GGD West-Brabant vindt het zonder meer vervelend.

Ondanks dat iedereen zijn eigen mening mag hebben over het vaccineren, is GGD West-Brabant alert op de oproepen die de ronde doen op sociale media. “We monitoren scherp, zodat onze medewerkers veilig hun werk kunnen doen”, aldus coronacommunicatieadviseur Miranda Gramser-Schoenmakers.

Kinderen zonder toestemming gevaccineerd

Collectief Wij de Ouders beweert dat kinderen zonder toestemming van hun ouders gevaccineerd kunnen worden bij de prikbus. “Kinderen mogen inderdaad zelf bepalen of ze zich laten vaccineren,” aldus Gramser-Schoenmakers, “maar het is niet zo dat wij de ouders er niet bij betrekken.”

Tekst loopt verder onder tweet.

https://twitter.com/3groter/status/1422546092835618820?s=11

Tot nu toe kwamen kinderen nooit alleen naar de prikbus, maar altijd samen met hun ouder. Is dat niet het geval? Dan worden de ouders van het kind gebeld om te vragen of het thuis is besproken. “Als ze het niet met elkaar eens zijn, raden we aan om met elkaar in gesprek te gaan. Wij geven ook voorlichting. Zorg dat je op één lijn zit.”

Samenwerking met politie

De GGD-prikbus staat momenteel in Breda. Daar zijn tot nu toe geen nare situaties voorgevallen met antivaxxers. Op sociale media blijven foto’s van medewerkers ook uit. “Daar zijn we blij om.” Van 16 augustus tot en met 25 augustus staat de bus in Bergen op Zoom. Bang dat daar vervelende zaken zullen gebeuren door de oproepen, is GGD West-Brabant nog niet. “Maar we houden het in de gaten, om de veiligheid van onze medewerkers te waarborgen.”

Vooralsnog worden er geen extra maatregelen getroffen. “Als hier directe aanleiding voor is, zijn we voornemens actie te ondernemen in samenwerking met de politie. Zij kunnen dan een oogje in het zeil houden.”

Lees ook: GGD Prikbus zorgt voor hogere vaccinatiegraad: “Spuit me maar vol, dan ken ik weer naar Feyenoord!” Lees ook: Bewoners van kwetsbare wijken in Roosendaal aangemoedigd voor coronaprik