Bergen op Zoom

Omwonenden niet blij met noodlokalen De Zeeridder in plantsoen: ‘Er is dáár al een school’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Basisschool De Zeeridder in Bergen op Zoom barst uit zijn voegen. Leerlingen passen daardoor niet allemaal meer in het gebouw de Brede School Borgvliet, waar de verhuisdozen al staan opgesteld. Omdat de gemeente verplicht is om hen ergens anders te huisvesten, is er gezocht naar een alternatieve locatie. Het naastgelegen Fons Gieles Plantsoen blijkt de enige optie voor noodlokalen, die 5 september gereed moeten zijn. Die keuze kan op weerstand van omwonenden rekenen. “We moesten wel,” antwoordt de gemeente.

Doordat de zomervakantie bijna ten einde loopt, heeft de gemeente namelijk geen tijd om de termijn voor bezwaren van omwonenden voor het plaatsen van de noodlokalen af te wachten. Daarom is er afgelopen woensdag gestart met het plaatsen van noodlokalen. “We hadden haast, we moesten wel,” aldus wethouder Hans Peter Verroen. Overigens kunnen omwonenden nog steeds bezwaar maken.

Voldoen aan criteria

Verroen wilde namelijk niet dat de leerlingen nog een maand thuisonderwijs moeten volgen. “Daarom hebben we ook gekozen voor een locatie die snel te realiseren is en voldoet aan bepaalde criteria.” De noodlokalen moeten namelijk vlakbij de school liggen, goed bereikbaar zijn en aansluitbaar zijn op elektra, riolering, water en internet. Alternatieve oplossingen, zoals meer ruimte binnen het gebouw De Brede School en het aankopen van het Juvenaat als vervangend schoolgebouw, bleken niet mogelijk. Het Fons Gieles Plantsoen is dus de enige optie.

Verkeerschaos

Een vrouw uit de Jacob Jordaenstraat, die graag anoniem wil blijven, is duidelijk niet blij met de noodlokalen in het aangrenzende parkje. “Er is dáár al een school.” Ze wijst met haar arm naar de overkant, waar het gebouw van de vrije school staat. “Door die noodlokalen in dit parkje, kunnen wij onze honden straks niet meer uitlaten hier. Er lopen dan allemaal kinderen rond.”

Daarnaast is ze bang voor verkeerschaos voor haar deur, als ouders hun kinderen halen en brengen. De Bergse wethouder begrijpt haar zorgen. Een school geeft namelijk veel vervoersbewegingen, die door de komst van de noodlokalen waarschijnlijk zullen toenemen. Daarom gaat de gemeente met buurtbewoners in gesprek, hoe het verkeer zo veilig en probleemloos mogelijk geregeld kan worden. Een Kiss en Ride zou bijvoorbeeld een optie kunnen zijn, vertelt Verroen.

Structurele oplossing

Overigens komen de noodlokalen maximaal twee jaar in het plantsoen te staan. Mocht er veel bezwaar op komen en wordt dit toegekend, dan verwacht Verroen dat omwonenden een financiële compensatie krijgen. “Maar dat is speculatie,” benadrukt hij.

Ondertussen zoekt de gemeente naar een structurele oplossing, om het groeiende aantal leerlingen van De Zeeridder te huisvesten. Wat dat gaat kosten? Tussen de twee en zes miljoen euro. Voordat dat geld beschikbaar komt, moet de raad toestemming geven. “Dat gaat op zo’n korte termijn niet lukken, vandaar deze noodlokalen.”