Roosendaal

Paul S. krijgt tbs voor nepbom en doodsbedreiging met heksenmasker

Paul S. met heksenmasker in een van zijn filmpjes op internet | Foto: Omroep Brabant.

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Paul S. (45) uit Roosendaal heeft tbs met dwangverpleging gekregen omdat hij misdaadjournalist John van den Heuvel en advocaat Inez Weski en haar kantoorgenoten met de dood heeft bedreigd. Ook legde S. een nepbom voor de Saoedische ambassade in Den Haag. In een dreigvideo droeg de man een heksenmasker.

De bedreigingen vonden plaats in mei 2021. Het advocatenkantoor van Weski ontving een e-mail van Paul S. Daarin schreef hij dat de advocaten ‘geen flauw idee hadden wat er met hen stond te gebeuren’, gevolgd door emoticons van ontploffingen, een middelvinger en een duivel.

Ook de Rijksrecherche ontving een e-mail van de verdachte met een bedreiging aan het adres van Inez Weski. Zij moest alvast gaan uitkijken naar haar begrafenis, meldt Omroep Brabant.

Hakbijl

Nog dezelfde maand stuurde de Roosendaler een WhatsAppbericht naar de Telegraaf, waar misdaadjournalist John van den Heuvel werkt. Hierin schreef S. onder meer dat hij Van den Heuvel zo snel mogelijk zou opzoeken om hem pijn te laten ervaren door hem met een hakbijl te martelen.

Nadat Paul S. weer was vrijgelaten ging hij naar de ambassade van Saudi-Arabië in Den Haag. Daar zette hij een rugtas met een munitiekist bij de voordeur. Direct werd de omgeving van de ambassade afgezet, het openbaar vervoer stilgelegd en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld.

Psychotisch

De rechtbank in Breda spreekt van ernstige, strafbare feiten: advocaten en journalisten moeten hun werk kunnen doen zonder angst voor hun veiligheid en bij de ambassade heeft de nepbom veel schrik veroorzaakt.

Toch legt de rechtbank naast de tbs-maatregel geen straf op aan S. Deskundigen hebben vastgesteld dat hij tijdens zijn daden een psychotische stoornis had met onder meer waandenkbeelden. De man was daarom ontoerekeningsvatbaar, zo vindt ook de rechtbank. Daarom wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging en kan er geen straf worden opgelegd.

Intensief toezicht

De rechtbank vindt dat tbs met dwangverpleging de beste manier is om herhaling te voorkomen en de maatschappij tegen de verdachte te beschermen. De rechtbank kan voor deze strafbare feiten tbs opleggen voor maximaal 4 jaar. Na de tbs-maatregel komt S. onder intensief toezicht.