Bergen op Zoom

Plaatsvervangende schaamte in Bergse raad: college blundert met BIZone

Het stadhuis van Bergen op Zoom.

Han Verbeem Han Verbeem

De BIZone, het voorstel voor de financiering van binnenstadsvereniging STERCK, bleek donderdag niet rijp voor besluitvorming in de Bergse raadsvergadering. Dat gaf wethouder Jeroen de Lange ruiterlijk toe, die de raad opriep het gebrekkige voorstel niet te steunen. Hij legde de oorzaak bij interne miscommunicatie. Een meerderheid van de raad stemde echter vóór. Een amendement van de VVD is met overgrote steun aangenomen.

Ongehoord

“Onvoorstelbaar en ongehoord”, foeterde raadslid Louis van der Kallen over de gang van zaken. Zijn tweekoppige BSD-fractie had uit protest de vergadering verlaten. “Een aanfluiting eerste klas”, sprak raadslid Siebelink (LijstLinssen) burgemeester Petter verwijtend toe. “Plaatsvervangende schaamte voor de handelswijze van het college.”

Amendement

Tal van schorsingen waren nodig om duidelijkheid over de ontstane situatie te verkrijgen. Het voorstel kreeg uiteindelijk  de steun van GBWP, Lijst Linssen, CDA, GroenLinks, 50Plus, Punt en Samen0164. Daarmee is het aangenomen met 20 stemmen voor en 7 tegen. Ook een ingediend amendement om ‘meer tijd te kopen’ werd gesteund door dezelfde fracties. Een motie van D66, PvdA en Lokaal Realisme kreeg slechts de steun van de indieners zelf en is afgewezen. De motie riep het college op om opnieuw in gesprek te gaan met het inmiddels afgetreden STERCK-bestuur en meer draagvlak bij de ondernemers te creëren.

Miscommunicatie

Ruim drie ton heeft STERCK jaarlijks nodig om alle activiteiten zoals de jaarlijkse Krabbenfoor te kunnen bekostigen. Eenderde van dit budget, een ton, gaat naar het professioneel opgezette zomerevenement. Daarvoor is het nodig om de jaarbijdrage aan de BIZone fors op te hogen, tot 900 euro per jaar, ook omdat de gemeente niet langer een bijdrage aan STERCK levert. Maar door een “miscommunicatie tussen ambtelijke organisatie en griffie” lag donderdag niet het juiste voorstel ter besluitvorming voor – merkte de wethouder op.

Aangepast voorstel

Want er had na afgelopen maandag een nieuw, aangepast raadsvoorstel moeten komen waarin de wensen van de -inmiddels demissionaire- bestuurders van STERCK waren meegenomen.  Zoals een gemaximeerde jaarbijdrage van 500 euro voor de aanloopstraten. Maar deze wijziging was niet in het besluit terug te vinden. De wethouder deed daarom de uiterst ongebruikelijke oproep aan de raadsleden om tégen het raadsvoorstel te stemmen. Burgemeester Petter wees De Jonge terecht: het was niet sjiek om de ambtenaren de schuld te geven. “De verantwoording ligt bij het het college.” De wethouder beaamde dit.

Want uitgezonderd voor het huidige coronajaar 2021 gaat de premie de komende jaren omhoog. Voor velen is dat een verviervoudiging van de huidige bijdrage en niet op te brengen. De kans dat de BIZone wordt weggestemd is daarmee levensgroot. En dat luidt onvermijdelijke het einde in van de evenementen en van ondernemersvereniging STERCK in. Er dreigt een levenloos stadscentrum, zonder Krabbenfoor en collectieve belangenbehartiging, vijftig jaar teruggeworpen in de tijd.

Wijzigingen

Het uiteindelijk aangenomen amendement van de VVD wijzigt de BIZone-verordening zodanig, dat de jaarbijdrage aan het eind van dit jaar nog bijgesteld kan worden. Over het coronajaar 2021 betalen de ondernemers sowieso ‘slechts’ 150 euro, bij wijze van compensatiemaatregel. In het amendement worden ook de aanvankelijk toegevoegde aanloopstraten zoals de Lievevrouwestraat uit de BIZone geschrapt.