Roosendaal

Plannen nieuwe Jumbo aangepast: minder groot en geen extra inrit

Foto: © Google Maps

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Supermarktketen Jumbo heeft de plannen voor de nieuwe winkel in Roosendaal aangepast. De supermarkt aan de Van Beethovenlaan wordt toch niet zo groot als eerst de bedoeling was. En er komt ook geen extra inrit. Dat schrijft wethouder Arwen van Gestel aan de gemeenteraad van Roosendaal. Het ontwerpbestemmingsplan moet daarom worden aangepast. De gemeenteraad kan er dan over enkele weken over beslissen.

De nieuwe Jumbo zou een stuk groter worden dan de bestaande supermarkt. Tussen de Van Beethovenlaan en de Hoogstraat zou een Jumbo XL komen. De supermarktketen had hiervoor al enkele panden gekocht aan de Hoogstraat. Op die plek komt nu wel een nieuwe winkel, maar die wordt in oppervlakte ongeveer net zo groot als het oude gebouw. Hierdoor blijft er aan de kant van de Van Beethovenlaan plek over voor parkeerplekken.

“Ongeveer even groot als de huidige winkel”

Het ontwerpbestemmingsplan heeft vorig jaar ter inzage gelegen. Sindsdien is Jumbo nog eens kritisch naar het plan gaan kijken. “In de afgelopen periode hebben we de gelegenheid genomen om de plannen verder te optimaliseren naar aanleiding van gewijzigde inzichten en marktomstandigheden,” laat een woordvoerder van Jumbo weten. Wethouder Van Gestel wijst in zijn brief aan de gemeenteraad onder andere op de stijging van bouwkosten.

In de nieuwe plannen maakt Jumbo de supermarkt minder groot. “De nieuwe supermarkt wordt circa 2.000 m² winkelvloeroppervlak en daarmee ongeveer even groot als de huidige winkel,” aldus de Jumbo-woordvoerder. “Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor parkeerplaatsen dichtbij de entree van de supermarkt. Deze extra parkeerplaatsen komen tussen de supermarkt en de Van Beethovenlaan.”

Het winkeloppervlak blijft ongeveer hetzelfde. Toch kiest Jumbo er niet voor om de bestaande winkel te verbouwen, in plaats van een nieuw pand neer te zetten. “Nieuwbouw is noodzakelijk omdat het huidige pand sterk verouderd is,” legt de woordvoerder uit.

Jehova’s Getuigen hoeven niet te verhuizen

In het oude plan zou er een parkeerplaats komen op de Hoogstraat 124, waar vroeger het Kellebeek College zat. Dat terrein is van de gemeente Roosendaal. Jumbo wilde de naastgelegen Koninkrijkszaal van de Jehova’s Getuigen kopen, zodat er een verbinding gemaakt kon worden van het parkeerterrein naar de winkel. Maar dat is nu niet meer nodig. Want die parkeerplekken passen nu gewoon op het eigen terrein van de Jumbo.

De gemeente blijft dus eigenaar van Hoogstraat 124 en kijkt nu wat er met die grond gedaan kan worden. “Het pand grenst onder andere aan het schoolgebouw van CURIO. Met CURIO worden gesprekken gevoerd over hun plannen om opleidingen te bundelen en welke consequenties dat heeft voor hun vastgoed,” legt wethouder Van Gestel uit. Daarna wil hij een ontwikkelingsvisie maken voor het gebied. “Bij het opstellen van de visie betrekken we uiteraard de omwonenden.”

Jumbo hoopt na de zomer van 2024 te beginnen

Er zou bij de nieuwe Jumbo ook een extra inrit komen. Maar dat gaat niet door. “De bestaande in- en uitrit van de supermarktlocatie worden ook in de nieuwe situatie benut,” aldus de wethouder. “Het plan wijzigt ook aan de zijde van de Hoogstraat niet.” Volgens hem heeft het nieuwe plan maar beperkte gevolgen voor de omwonenden.

Jumbo heeft omwonenden al een brief gestuurd over de veranderingen. Het aangepaste bestemmingsplan is over enkele weken klaar. En dan kan de gemeenteraad van Roosendaal er over beslissen. “Als alle vergunningsprocedures lopen zoals gepland, dan kunnen we na de zomer van 2024 starten met de werkzaamheden,” verwacht de Jumbo-woordvoerder. “Zodra we een exacte planning weten, zullen we deze delen met omwonenden.”

Lees ook: Uitbreiding Jumbo Van Beethovenlaan naar XL supermarkt krijgt vorm