Bergen op Zoom

Politie spreekt beweringen gemeente over incident Avondvrede tegen

Onderzoeksredactie Onderzoeksredactie

Sinds enige dagen is er het nodige te doen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Avondvrede. Drie bewoners spraken een van onze journalisten en vertelden over de angstcultuur die er is ontstaan nadat er werknemers van WijZijn vertrokken en een huismeester het toezicht over de voormalige ouderenflat kreeg toegewezen.

Aanleiding van het onveilige gevoel bij meerdere bewoners is een incident dat zich er tijdens de carnavalsdagen afspeelde. Een 21-jarige bewoner werd ’s avonds buitengezet. Volgens wethouder Joey van Aken was dit om de veiligheid van de medewerkers en bewoners te garanderen. De drie vluchtelingen die ons benaderden zeggen dat de jongeman weliswaar niet wilde dat er een vreemde bij hem op de kamer werd geplaatst maar dat hij niet agressief was.

‘Beslissing politie’

De projectleider vluchtelingen van de gemeente zei ons tijdens een gesprek over de gang van zaken letterlijk: “De politie heeft besloten dat ze hem buiten wilde hebben op dat moment.” De huismeester heeft die keuze niet gemaakt, verzekerde ze ons. Er zou zelfs gepoogd zijn daarna snel weer met de jongeman in contact te komen over zijn terugkomst maar dat wilde hij niet.

Politie spreekt bewering tegen

We deden navraag over het incident bij de politie. Een woordvoerder geeft een heel andere lezing en vertelt dat in de mutatie over die avond de melding ‘civielrechtelijke zaak met vervolg’ staat. Wat zoveel betekent als dat de agenten aanwezig waren en, zo vermoedt de woordvoerder, met name een bemiddelende en de-escalerende rol hebben vervuld. Daarna zijn ze vertrokken. Het was in geen geval de beslissing van de politie om hem buiten te zetten.

Groeiende zorgen onder bewoners

Het voorval is de aanleiding geweest voor meerdere bewoners om zich zorgen te maken, zo is ons verteld door de drie die zich uit durfden te spreken. De angst dat er consequenties zitten aan assertiviteit is ermee aangewakkerd. Die is er zeker niet minder om geworden nadat een andere bewoner naar de vervuilde kelder is verhuisd, waar geen verwarming is en de leefomstandigheden ronduit ongezond zijn. Inmiddels zijn er ook al politieke vragen gesteld over de situatie in de opvang.

Lees ook: Gemeente schrikt van klachten bewoners Avondvrede en ontkent problemen