Bergen op Zoom

PopMonument eert vrouwen uit Bergen op Zoom in optredens en tentoonstellingen

Luka treedt op tijdens PopMonument 2023 (poster: PopMonument)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

PopMonument in Bergen op Zoom heeft dit jaar aandacht voor de dappere vrouwen uit de stad. Het thema Kloecke Vrouwen komt niet alleen terug in tentoonstellingen in monumenten. Maar ook in muziek, kunst en verhalen tijdens een avondvullend programma op zaterdag 9 september. De organisatie wil aandacht voor vrouwen die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van Bergen op Zoom.

PopMonument combineert de monumentale geschiedenis van Bergen op Zoom met kunst en cultuur van vandaag. Bijvoorbeeld met muzikale optredens in bijzondere monumenten. En volgens de organisatie verdienen Kloecke Vrouwen een centrale plaats in het festival. “Soms vrouwen met grote landelijke bekendheid, maar zeker zo vaak onterecht onderbelicht in de geschiedenisboeken. Daarnaast gaat het festival op zoek naar de Kloecke Vrouwen van deze tijd, soms heel dichtbij.”

Kunst in Markiezenhof en spoken-word in Peperbus

Op 9 september kun je vier projecten bezoeken. Zoals een samenwerkingsproject tussen Arsis en het Markiezenhof. In de Tuinkamer van het Markiezenhof is het werk te zien van zes kunstenaars. Zij hebben werken gemaakt met als thema Kloecke Vrouwen. De kunstwerken zijn de hele avond te bekijken.

Dit jaar is voor het eerst ook de Torenkamer van de Peperbus te bezoeken tijdens PopMonument. Tom Gudde en de Woordstuntelaar Dunya Heijt vertellen daar Bergse verhalen in een spoken word-optreden. De verhalen zijn verzameld tijdens zomerworkshops in de Bibliotheek West-Brabant.

Speciaal optreden van Luka en pop-up museum

De derde project is van muzikante Luka. Zij heeft speciaal voor PopMonument een optreden ontwikkeld: Solastalgia. In deze show brengt Luka muziek en dans. Het optreden is op de Kleine Binnenplaats van het Markiezenhof.

Anno 52, het vroegere V&D-gebouw, wordt omgetoverd tot Soft Empowerment pop-up museum. Het is een samenwerking met de kunstenaars Pinchuk & Van Peppen. “Zij gingen niet op zoek naar die ene, sterke vrouw, maar onderzochten welke belemmeringen vrouwen ervaren om zich sterk te voelen,” aldus de organisatie.

Optredens van S10, RAMKOT, Robin Kester en Naaz

Er is tijdens PopMonument natuurlijk nog meer te beleven dan deze vier kunstprojecten. “Daarnaast zijn er ook talloze muziekoptredens in de mooiste monumenten van de stad van onder andere S10, RAMKOT, Robin Kester, Naaz en veel meer,” somt de organisatie op. PopMonument is op zaterdag 9 september vanaf 19.00 uur. Een entreekaart kost 37,50 euro en is geldig voor alle locaties en alle optredens. Meer informatie en het complete programma vind je op de website van PopMonument.

Het programma van PopMonument 2023 (afbeelding: PopMonument)
Lees ook: PopMonument trots op acts en nieuwe locatie: “dit stond al heel lang op ons lijstje”