Bergen op Zoom

Rem op uitbreiding Bergse horeca: ‘De redding van de binnenstad’

De Waag op het Zuivelplein, waar voorheen de reiswinkel van D-reizen was gevestigd. Hier zou een ijssalon moeten komen.

Han Verbeem Han Verbeem

Voorlopig komt er geen extra horeca in de Bergse binnenstad, op de plaatsen waar nu nog een detailhandelsbestemming op rust. Een motie van Lijst Linssen, Lokaal Realisme, D66 PvdA en GroenLinks is donderdag met overgrote meerderheid aangenomen in de Bergse raad. Horecavoorman Maarten Hamel, die zich met hand en tand verzet tegen de uitbreidingen, kan zijn geluk niet op. “Dit is de redding van de binnenstad. De hele nacht heb ik via de app en e-mail felicitaties ontvangen.”

Draai GBWP

Opmerkelijk is de draai van GBWP, waarbij partijleider Arjan van der Weegen het woord overnam van fractievoorman en woordvoerder Aydin Akkaya en vervolgens een politieke draai maakte. De grootste raadspartij stemde uiteindelijk vóór de motie nadat zich een krappe meerderheid aftekende ten guste van de voorstanders. Daar sloot GBWP zich bij aan en lieten de fracties van VVD en CDA alleen in het kamp van de tegenstanders. De stemming kwam uit op 26 raadsleden vóór en 4 tegen.

Wisseling

In de eerste termijn richtte Akkaya opnieuw, zoals eerder al in de raadscommissie van 2 juni, zich in scherpe bewoordingen tegen de protestgroep van Bergse binnenstadondernemers. Een groep die hij onder anderen ‘dictatoriaal gedrag’ verweet. Vervolgens nam partijgenoot Arjan van der Weegen het woord over namens GBWP en vroeg om een schorsing. Van der Weegen stelt in een reactie achteraf dat er bij GBWP geen sprake is van een standpuntwijziging. “Het antwoord van de wethouder stelde ons gerust, namelijk dat de motie, zij het met moeite, uitvoerbaar is.” Bovendien moet je als raad niet verdeeld naar buiten komen, stelt hij. “We hebben als grootste raadspartij de verantwoording om naar de samenleving te luisteren.”

Raadsvoorstel in september

Initiatiefnemer Sander Siebelink (Lijst Linssen) is vooral opgelucht dat zijn motie het heeft gered. “Wethouder Jeroen de Lange heeft de raad beloofd dat hij nog in september met een voorstel komt over de verdere inrichting van de binnenstad”, zegt hij na afloop van de raad. Daarbij krijgt de wethouder van de raad de opdracht met spoed een gebiedsvisie voor de binnenstad op te stellen; dit  als ‘voortrein’ voor de omgevingsvisie van Bergen op Zoom als geheel. De Lange heeft duidelijk moeite met de binnenstadsmotie die hij ‘lastig’ vindt en ‘technisch moeilijk uitvoerbaar’. Sander wil hem echter aan de raadsopdracht houden: “Als De Lange in september niet met een serieus voorstel komt dan krijgt hij een geheel andere motie aan zijn broek: een motie van wantrouwen.”