Halsteren

Rico Verhoeven en Dick Jaspers ereburgers van Brabant

vlnr commissaris van de Koning Wim van de Donk, kickbokser Rico Verhoeven, driebander Dick Jaspers, gedeputeerde Henri Swinkels

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Kickbokser Rico Verhoeven uit Halsteren is ereburger geworden van Brabant. Samen met driebander Dick Jaspers uit Sint Willebrord.

Rico Verhoeven en Dick Jaspers kregen de provinciepenning zaterdag uitgereikt door commissaris van de Koning Wim van de Donk. De provinciepenning is de hoogste onderscheiding die de provincie heeft. Verhoeven en Jaspers hebben hem gekregen voor hun bijzondere prestaties in hun sport; hun nationale en internationale successen.

Positief imago

Rico Verhoeven uit Halsteren won in 2014 de wereldtitel kickboksen. In de afgelopen 4 jaar heeft hij zijn titel maar liefst 8 keer weten te behouden. Het leverde hem de bijnaam ‘the King of Kickboxing’ op. Verhoeven krijgt de provinciepenning, omdat hij zich inzet om kickboksen een positief imago te geven, een gezonde leefstijl promoot en ambassadeur is van de Stichting Sara. Stichting Sara helpt kinderen met een zeldzame spierziekte. Daarnaast is Verhoeven ook nog ambassadeur van Young Impact, een organisatie die jongeren probeert te inspireren om vrijwilligerswerk te doen.

Wereldtopper

Dick Jaspers kreeg zijn provinciepenning, omdat hij een wereldtopper is in het driebanden. Jaspers is een superster, die in Korea en China niet onopgemerkt over straat kan. Hij werd wereldkampioen in 2000, 2004, 2011 en 2018. Tel daar bij op: 4 Europese titels, 18 Nederlandse titels, 5 wereldbekers  en vele andere gewonnen wedstrijden. Volgens de provincie maakt zijn indrukwekkende serie overwinningen Jaspers een van de grootste Brabanders en een van de grootste Nederlandse sporters.

Ereburgers

Verhoeven en Jaspers mogen zich voortaan ereburger van Brabant noemen. Die titel hoort bij de provinciepenning. De penning gaat naar mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de provincie en de Brabantse samenleving.